Džaba vam inat: Ukrajina primorana da kupuje ruske sirovine

Moskva -- Komisija za rešavanje sporova Svetske trgovinske organizacije presudila je u korist Rusije u sporu koji je pokrenula protiv Ukrajine.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos,  andreyuu
Foto: Depositphotos, andreyuu

Naime, spor je pokrenut zbog uvođenja antidampinških carina na uvoz amonijum-nitrata iz Rusije, piše ukrajinski portal Strana.

"Arbitar, koga je imenovao generalni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO), utvrdio je 8. aprila da Ukrajina mora poštovati odluku komisije za rešavanje sporova STO, koja je donesena u sporu oko antidampinških carina na ruski amonijum-nitrat do 15. septembra 2020. godine", navodi se u saopštenju, koje je objavljeno na sajtu ruskog Ministarstva za ekonomski razvoj.

Prema pisanju ukrajinskog portala, spor Rusije i Ukrajine u ovkiru STO pokrenut je zbog odluke ukrajinskih vlasti iz 2014. godine, kada je Kijev naglo povisio carine na ruski amonijum-nitrat – sa 11,91 odsto na 36,06 odsto. Kao odgovor na to, Rusija je podnela tužbu u STO.

Nakon što je Organ za rešavanje sporova doneo presudu, Ukrajina je zatražila 27 meseci za izvršavanje odluke, pravdajući to potrebom da unesu izmene u zakon. Arbitar STO je odbacio zahtev i obavezao Ukrajinu da kupi ruske sirovine do septembra ove godine, prenosi Sputnjik.

Inače, hemijsko jedinjenje amonijum-nitrat koristi se u poljoprivredi kao đubrivo sa visokim sadržajem azota, ali se takođe primenjuje i kao oksidacioni agens u eksplozivima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu