"Privreda SAD će pasti 30 odsto u drugom kvartalu"

Bivša predsednica FED-a Dženet Jelen smatra da će pandemija koronavirusa naneti ekonomiji SAD “apsolutno šokantne“ štete u predstojećim mesecima.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.04.2020.

15:26

Foto: Epa/JIM LO SCALZO

"Ovo je ogroman, razorni udarac bez presedana“, izjavila je Jelen za CNBC, dodajući da stopa nezaposlenosti u zemlji verovatno već iznosi 12 ili 13 procenata “i ide naviše“ jer milioni Amerikanaca svake nedelje ostaju bez posla.

Ona je navela da će bruto domaći proizvod SAD najviše biti pogođen od aprila do juna, procenjujući da će privredni pad u drugom kvartalu iznositi čak 30 procenata.

Jelen je izrazila izvesnu sumnju da će privredni oporavak u SAD biti u obliku latiničnog slova "V", što znači da će nakon oštrog pada uslediti agresovan rast kada preduzeća ponovo pokrenu aktivnost nakon pandemije koronavirusa, ali nije potpuno odbacila takav mogući scenario.

"Sve zavisi od toga kolika će biti šteta i koliko će vremema privredna aktivnost biti ugašena, onako kako je to sada", rekla je Jelen.

Od toga će, kako dodaj, zavisiti da li će poslodavci moći brzo da vrate radnike na posao i da li će finansije potrošača biti takve da mogu vrate potrošnji jednom kada mere socijalnog distanciranja budu ukinute.

"Što bude veća šteta veća je i verovatnoća da će oporavak biti u obliku latiničnog slova ''U'' (pad praćen kratkom stagnacijom i oporavkom), ili u obliku slova ''L'' (pad nakon kojeg sledi duža stagnacija)", zaključila je Jelen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: