"Otvorićemo radnje do početka maja"

Beč -- Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da je cilj njegove zemlje da se sve radnje otvore do početka maja.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: EPA, CHRISTIAN BRUNA
Foto: EPA, CHRISTIAN BRUNA

On je dodao da će restorani, hoteli, kao i škole ostati zatvoreni barem do sredine maja, ali da će mali biznisi moći da počnu sa ponovnim otvaranjem kroz nekoliko nedelja.

Kurc je istakao da će trenutne vanredne mere uzrokovane koronavirusom biti produžene do kraja aprila i apelovao je na Austrijance da poštuju propisane mere vlade, kao i socijalnu distancu, kako bi se restrikcije što pre okončale.

On je takođe rekao da se Austrija drži bolje nego bilo koja druga zemlja u Evropi, kada je reč o koronavirusu. Istakao je da procenat građana koji su zaraženi vrlo nizak, samo 2,1 odsto, kao i da je broj pacijenata koji su se oporavili veći od broja novih slučajeva. Takođe, Austrija beleži pad broja ljudi koji se nalaze na intenzivnoj nezi - sada ih ima 254.

"Naš cilj je da od 14. aprila male radnje, površine do 400 kvadrata, kao i prodavnice građevinskog i baštenskog materijala ponovo otvore svoja vrata, ali uz neophodne mere predostrožnosti, kao što je obavezno nošenje maski, ograničen broj kupaca i redovne dezinfekcije. Od 1. maja nam je cilj da sve radnje, tržni centri i frizeri mogu ponovo raditi. Gastronomija i hoteli će moći najranije da postepeno otvaraju od sredine maja, a odluku o tome donećemo krajem aprila", objasnio je Kurc.

Što se obrazovanja tiče naglasio je da će se matura i svi drugi završni ispiti održati pod posebnim merama, dok će škole do sredine maja ostati zatvorene, a odluka o daljem delovanju biće doneta krajem aprila. Univerziteti, kako je preneo, ovog semestra će isključivo održavati nastavu digitalno, dok će ispiti i istraživačke aktivnosti biti održane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu