Šteta po privredu 2,59 milijardi evra nedeljno

Beč -- Šteta po austrijsku privredu, usled restriktivnih mera za sprečavanje širenja korona virusa, iznosi 2,59 milijardi evra nedeljno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, grinvalds
Foto: Depositphotos, grinvalds

To su proračunali eksperti Društva za primenjeneno privredno istraživanje (GAW).

Taj veliki ekonomski gubitak treba, što je pre iz medicinskog ugla moguće, okončati, istakli su Fridrih Šnajder i Štefan Hajgner.

"Naši proračuni pokazaju da aktuelna situacija posebno pogađa tercijarni sektor, to jest trgovinu, gastronomiju i hoteljerstvo, jer samo ovaj sektor ima nedeljnik gubitak u visini od 1,92 milijardi evra", naglasio je Šnajder.

Sekundarni sektor, kao što su građevinarstvo ili proizvodnja, pogođen je, prema proračunu GAW, sa nedeljnim gubitkom u visini od 672 miliona evra.

Naučnici tvrde da je njihov proračun konzervativan, i da je privredi važan svaki dan do normalizacije.

Svaki dan, kako dodaju, košta Austrija srednji trocifreni milionski iznos.

"Nakon hrabrog uvođenja restriktivnih mera sada je potrebna hrabrost u blagovremenom vraćanju ", navode eksperti.

Ističu da je važno, da bi se "zamrznuta privreda ponovo odmrzla", da se predstavi jasan vremenski okvir i time obezbedi planiranje.

"Privredi je potrebno vreme kako bi ponovo pokrenula proizvodnju", ukazuje Šnajder.

Oni navode da je finansijska kriza 2008.bila kriza poverenja koja je vodila do "šoka u potražnji ", a sada postoji ne samo " šok u potražnji, već i ponudi ".

Na jednoj strani građani zabrinuti za svoja radna mesta više štede, a na drugoj strani nije moguća socijalna potrošnja kao što je poseta restoranima ili pozorištima.

strana 1 od 179 idi na stranu