Zemljama Zapadnog Balkana omogućiti uvoz zaštitne i medicinske opreme iz EU

Evropski parlament (EP) pozvao je danas Evropsku komisiju da Zapadnom Balkanu omogući uvoz zaštitne i medicinske opreme iz Evropske unije.

Svet

Izvor: eKapija

Subota, 04.04.2020.

11:10

Zemljama Zapadnog Balkana omogućiti uvoz zaštitne i medicinske opreme iz EU
Foto: Depositphotos, jorisvo

Članovi Odbora EP za međunarodnu trgovinu pozvali su Komisiju da zemljama Zapadnog Balkana omogući da se pridruže mehanizmu zajedničke nabavke zaštitne i medicinske opreme, bez prethodnog odobrenja država članica.

U pismu evropskom komesaru za trgovinu Filu Hoganu, članovi Odbora EP za međunarodnu trgovinu na čelu s predsedavajućim Berndom Langeom naveli su da uspeh EU u borbi protiv pandemije zavisi i od uspeha partnera Unije, posebno onih sa kojima deli granice, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

"Predlažemo da šest zemalja Zapadnog Balkana bude izuzeto iz odluke o prethodnoj autorizaciji i pozvano da se pridruže mehanizmu zajedničke nabavke zaštitne opreme, kao i akcijama nabavke respiratora i druge medicinske opreme", stoji u pismu poslanika EP.

Članovi Odbora su ukazali da vitalni interesi i moralna odgovornost EU ne prestaju na njenim granicama i da u susedstvu postoje važni partneri kao što je Zapadni Balkan, koji su lancima snabdevanja povezani s Unijom i čije se potrebe moraju uvažiti, navodi se u saopštenju.

U pismu Hoganu su upozorili da će pandemija korona virusa ozbiljno uticati na zemlje u razvoju sa slabijim javnim zdravljem koje će još teže izdržati pritiske nego evropski sistemi, i da zbog toga, kako se navodi, mora biti izbegnuto da doneta mera negativno utiče na ekonomski najslabije države sveta i na njihove građane.

"U trenutku kada su ove odluke bukvalno pitanje života i smrti, moramo da osiguramo da se odluke o odobrenju izvoza donose brzo", apelovali su članovi Odbora EP za međunarodnu trgovinu.

Predsednik PKS i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) Marko Čadež prošle nedelje je uputio apel predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i evropskim komesarima za trgovinu i proširenje, Filu Hoganu i Oliveru Varheiju, da Zapadni Balkan bude uključen u takozvani sistem "zelenih koridora" EU za transport i zajedničke nabavke medicinske i zaštitne opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: