Jagma za maskama u svetu pretvorila tržište u Divlji zapad

Berlin -- Globalna jagma za zaštitnim maskama neophodnim u suzbijanju epidemije korona virusa pretvorila je tržište u "Divlji zapad".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images, Samuel Corum
Foto: Getty Images, Samuel Corum

Sjedinjene Američke Države često spremne da ponude više nego kupci koji su već potpisali ugovore, kažu zvaničnici od Evrope do Severne i Južne Amerike.

Visoki zvaničnici u Francuskoj i Nemačkoj tvrde da SAD plaćaju Kini, proizvođaču broj jedan u svetu, daleko preko tržišne cene za maske, a povremeno dobijaju ugovore višim ponudama čak i kad evropski kupci veruju da je dogovor postignut, a slične tvrdnje stižu i iz Brazila.

"Novac je nebitan. Oni plaćaju svaku cenu zato što su očajni", rekao je jedan visoki zvaničnik nemačke vladajuće Demohrišćanske unije za Rojters.

Izvor iz nemačke vlade potvrdio je da Amerikanci trče noseći veliki novac.

Od izbijanja pandemije, vlade širom sveta očajnički pokušavaju da povećaju zalihe maski za medicinare i opštu populaciju. Sada kada je broj obolelih u svetu prešao milion, a epidemija buknula u SAD, nadmetanje za dragocene zalihe se još više intenziviralo.

Porudžbina od 200.000 maski za Nemačku koju je uradila multinacionalna kompanija 3M sa sedištem u SAD i proizvodnjom u Kini "konfiskovana" je u Bangkoku, rekao je ministar unutrašnjih poslova u Berlinu Andreas Gajzel, okarakterisavši slučaj kao "čin savremenog piratstva".

"Čak i u doba globalnih kriza ne treba koristiti metode Divljeg zapada", rekao je on.

I premijer Bavarske Markus Zeder opisao je tržište medicinske opreme kao "Divlji zapad".

Takođe, ministar zdravlja Brazila Luiz Enrike Mandeta rekao je ove nedelje da je Peking odustao od brazilske porudžbine opreme kada su SAD poslale više od 20 kargo aviona u Kinu da kupe iste proizvode.

Na sličnu situaciju naišli su i lideri regiona u Francuskoj.

Žan Rotner iz regiona Grand Est kaže da pošiljke menjaju vlasnika u poslednjem minutu. "Na aerodromskoj pisti, Amerikanci izvade svoj keš i plate tri do četiri puta više od onoga što smo mi ponudili", rekao je Rotner za francuski RTL u sredu.

I njegova koleginica iz regiona Pariz Valeri Pekres kaže da je njenu narudžbinu pokvarila jedna zemlja sa dubokim džepom, mada nije imenovala SAD. "Našli smo robu pre nekoliko dana, ali nismo uspeli da je kupimo jer su nas drugi nadmašili. Bili su spremni da plate tri puta više od tržišne cene", rekla je ona za radio Fransinfo.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova proverava navode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu