Za samo mesec dana: Američki poslodavci ugasili 700.000 radnih mesta

Rekordno dug period rasta zapošljavanja u SAD, koji je trajao gotovo jednu deceniju, naprasno je okončan u martu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 03.04.2020.

15:33

Za samo mesec dana: Američki poslodavci ugasili 700.000 radnih mesta
Foto: Depositphotos, oneinchpunch

Do toga je došlo jer su poslodavci, zbog epidemije koronavirusa, ugasili 701.000 radnih mesta, javlja agencija AP.

Stopa nezaposlenosti je skočila na 4,4 procenta sa 50-godišnjeg minimuma od 3,5 odsto, na kojem je bila u februaru.

Stvarni gubitak radnih mesta u martu je verovatno bio još veći, s obirom na to da je vlada anketu među poslodavcima sprovela pre početka masovnih otpuštanja do kojih je došlo u drugoj polovini marta, dodaje američka agencija.

Skoro 10 miliona Amerikanaca se prijavilo za dobijanje pomoći zbog nezaposlenosti u poslednje dve nedelje marta, što je daleko iznad bilo kojeg uporedivog pokazatelja za taj vremenski period u istoriji.

Obustava rada preduzeća zbog virusa kovid 19 dovela je do otpuštanja radnika u preduzećima u svim privrednim granama, počev od hotela, restorana i bioskopa preko fabrika automobila, robnih kuća pa do administrativnih službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: