Pištolji, pa namirnice: Prodavnice oružja u istoj grupi sa apotekama i dućanima

Los Anđeles -- Okrug Los Anđeles ponovo otvara za građane prodavnice oružja, nakon što ih je savezni memorandum podveo pod "osnovne" poslove.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, DmyTo
Foto: Depositphotos, DmyTo

Šerif Aleks Vilanueva zatvorio je prodavnice prošle nedelje, ali je promenio odluku u ponedeljak, tvrdeći da prati savezne smernice. Zatvaranje prodavnica u okrugu LA pokrenulo je i tužbu grupa za zaštitu prava na oružje, javlja BBC.

Promena odluke dolazi usred nacionalnog spora oko toga da li je pristup oružju ključan u jeku pandemije koronavirusa. Savezne smernice izdate 28. marta proizvođače i prodavce municije klasifikovale su kao "osnovne ključne radnike u infrastrukturi".

Vilanueva je rekao da, iako memorandum nije obavezujući, on ima nacionalni opseg i zato će otvoriti prodavnice zatvorene prošle nedelje. Prethodno je rekao da se prodavnice oružja moraju zatvoriti u najmnogoljudnijem okrugu u državi, jer dugi redovi zbog kupovine predstavljaju zdravstvene rizike u jeku širenja koronavirusa.

Guverner Kalifornije Gavin Njusom, koji je ranije prošlog meseca izdao nalog da se "ostane kod kuće" u borbi protiv širenja covid 19, rekao je da svaki okrug može da utvrdi da li su prodavnice vatrenog oružja, namirnica i apoteke, neophodne radnje za koje je dozvoljeno da ostaju otvorene.

Grupe za oružje u SAD podnele su u petak saveznu tužbu protiv zvaničnika Kalifornije zbog zatvaranja prodavnica. Navode da to krši pravo Drugog amandmana američkog ustava na nošenje oružja. Suprotno njima, grupe za kontrolu oružja tvrdile su da nije bezbedno ostaviti ove prodavnice otvorenim u vreme pandemije.

Širom zemlje covid-19 izazvao je porast prodaje vatrenog oružja, uključujući i mnoge kupce koji prvi put kupuju, prenose lokalni mediji.

Savezne države su zauzele različit stav prema oružju usred krize.

Teksaški glavni tužilac smatra da su prodavnice oružja ključni poslovi zaštićeni Drugim amandmanom, ali Nju Džersi je ograničio njihovo poslovanje na samo zakazane kupovine tokom određenih časova.

Stanovnici Pensilvanije takođe mogu da nastave sa kupovinom vatrenog oružja sve dok se pridržavaju smernica za socijalno distanciranje.

Foto: Epa, Etienne Laurent
Foto: Epa, Etienne Laurent

strana 1 od 179 idi na stranu