Australija ograničava kupovinu na 12 buteljki vina i 24 piva

Sidnej -- Australija je uvela ograničenja na alkoholna pića, pa je od danas moguće kupiti najviše 12 buteljki vina i dva pakovanja od po 24 konzerve piva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, bodnarphoto
Foto: Depositphotos, bodnarphoto

Mere su uvedene pošto je došlo do pomame u strahu od nestašica usled pandemije koronavirusa.

Australijanci su pohrlili u prodavnice alkoholnih pića zbog najave njihovog zatvaranja. "Očigledno je da je neizvesnost u snabdevanju naterala neke da drugačije kupuju", saopštilo je udruženje prodavaca alkoholnih pića.

Ova "ograničenja" znače da jedna osoba neće moći da kupi više od 12 buteljki vina i dva pakovanja od po 24 piva, odnosno neće moći da se kupi više od 10 litara vina niti više od dve litre alkoholnog pića.

Društvene mreže u Australiji su preplavljene video-snimcima građana s kolicima prepunim alkoholnih pića, nakon čega je upućena poruka da neće biti problema sa snabdevanjem alkoholom.

Prema zvaničnim podacima, prodaja alkohola je povećana za 86 odsto. Međutim, Australijanci ne prednjače u svetu po potrošnji alkohola.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije iz 2018, prosečan Australijanac stariji od 15 godina prosečno pije 10,6 litara alkohola godišnje, za razliku od 15,2 litara u Moldaviji i 15 litara u Litvaniji.

strana 1 od 180 idi na stranu