Kada će porasti tražnja za naftom?

Povećanje tražnje za naftom može se očekivati već krajem aprila, kada će deo ograničenja zbog koronavirusa biti ukinut.

Svet

Izvor: Sputnik

Ponedeljak, 30.03.2020.

19:36

Kada će porasti tražnja za naftom?
Foto: Epa, Clemens Bilan

Ipak, ne treba isključiti i neki pesimističniji scenario, izjavio je glavni makroekonomista i šef odeljenja za perspektivna istraživanja Nekst dženerejšn švajcarske banke Julijus Baer Norbert Riker.

"Globalna tražnja za naftom je prošle nedelje pala za više od 10 odsto u odnosu nivo pre pandemije", istakao je Riker.

Prema rečima švajcarskog stručnjaka, sve mere, koje su povezane s izolacijom kao načinom borbe protiv pandemije kovida 19, imaju šokantan uticaj na ekonomiju i tražnju za naftom.

Kako je istakao, zbog svega će najveće gubitke pretrpeti avio-saobraćaj.

Pored toga, tvrdi Riker, prelazak građana na rad od kuće i, generalno, smernice za ostajanje u domovima, dovode do znatnog smanjenja saobraćaja na putevima.

"Pad proizvodnje u Kini u februaru delimično pokazuje kako se može razvijati situacija u zapadnim zemljama. Ipak, pandemija je događaj bez presedana i zato je visok stepen neizvesnosti daljeg razvoja događaja", zaključio je švajcarski stručnjak, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije kovid 19 za pandemiju.

Prema poslednjim podacima, u svetu je do danas od koronavirusa obolelo više 720.000 ljudi, dok je 33.986 osoba preminulo. Oporavilo se preko 150.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: