Wifo očekuje da potrošnja bude manja za 8 milijardi

Ekonomski institut "Wifo" smatra da će zbog ograničenja slobode kretanja i obustavljanja rada trgovina biti značajno smanjena privatna potrošnja u Austriji.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2020.

09:30

Wifo očekuje da potrošnja bude manja za 8 milijardi
Foto: Depositphotos, shirotie

Usled krize zbog korona virusa potrošnja domaćinstava spašće za 5,5 milijardi evra, a kod stranih gostiju za 2,9 milijardi evra, proračun je ekonomiste Jirgena Birbaumer-Polija.

Njegova procena pretpostavlja scenario šestonedeljnog zatvaranja radnji, odnosno do kraja aprila, kao i delimičnog otvaranja radnji u maju, odnosno delimičnog povratka u "normalu" od juna.

"Tačna ekonomska procena mera trenutno je samo teško moguća", objasnio je on, dodajući da je činjenica da je potrošnja već u aktuelnom scenariju dostigla obim koja je najveći šok privredi u poslednjih par decenija.

U prošloj godini je nominalna privatna potrošnja u Austriji iznosila oko 206 milijardi evra, što je nešto više od polovine BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: