Koronavirus će koštati svet sedam hiljada milijardi dolara

SAD, Evropa, Japan, Kina, Indija i druge države osiguraće više hiljada milijardi dolara vladine potrošnje i novog novca.

Svet

Izvor: Biznisinfo.ba

Nedelja, 29.03.2020.

13:41

Koronavirus će koštati svet sedam hiljada milijardi dolara
Foto: Depositphotos, Sanborr

Odgovor na pandemiju koronavirusa je bez presedana u pogledu brzine i razmera.

Do petka su vlade i centralne banke širom sveta preuzele obavezu izdvajanja neverovatnih sedam hiljada milijardi dolara za borbu protiv ekonomskih posledica pandemije.

To uključuje vladinu potrošnju, garancije za zajmove i poreske olakšice, kao i štampanje novih novčanica od strane centralnih banaka radi kupovine imovine poput obveznica i deoničkih fondova.

Ukupni iznosi uveliko prevazilaze one koji su osigurani kao odgovor na finansijsku krizu iz 2008. godine. Ipak, ekonomisti su zabrinuti da čak i ni ti napori neće biti dovoljni ako se kriza produži nakon juna.

Sjedinjene Američke Države

Najveći paket pomoći odobrio je američki Kongres u iznosu od dve hiljade milijardi dolara. Ovaj novac je namenjen građanima i kompanijama.

Američki Kongres je već ranije odobrio više od 112 milijardi američkih dolara za pojačano istraživanje vakcina i pružanje plaćenog bolovanja za dve nedelje onima koji se testiraju ili leče od virusa Covid-19.

Federalne rezerve su pre toga usvojile paket podsticajnih mera. To uključuje obećanje od 700 milijardi dolara za kupovinu državnih obveznica i hipotekarnih vrednosnih papira. Fed je takođe najavio novo finansiranje u iznosu od 300 milijardi dolara kako bi se nastavilo neometano kreditiranje firmi i potrošača, piše Biznisinfo.

Evropska unija

U Evropi su ogroman novac izdvojile najveće ekonomije poput Nemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Španije, ali i brojne druge zemlje.

Nemačka je predstavila paket za spašavanje vredan do 750 milijardi evra koji uključuje mere za podsticanje kreditiranja preduzeća i preuzimanje udela u firmama.

Francuska je odobrila pomoć u iznosu od 45 milijardi evra za mala preduzeća i nezaposlene radnike. Takođe će garantovati 300 milijardi evra korporativnog zaduživanja.

Italija je odobrila 25 milijardi evra za pomoć radnicima i zdravstvenom sistemu, dok je Španija dala 200 milijardi evra. Brojne druge evropske zemlje izdvojiće velike iznose novca.

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će potrošiti 750 milijardi evra za kupovinu državnog duga i privatnih vrednosnih papira pre kraja 2020, i dodala da je spremna da učini još više ako bude potrebno. U taj broj ne ulazi ranije najavljenih 120 milijardi evra dodatnih kupovina koje je ECB ranije najavila.

Velika Britanija

Vlada Velike Britanije objavila da je pripremila paket od 397 milijardi dolara garancija za zajmove i suspendovala je porez na lokalne kompanije u sektoru maloprodaje, ugostiteljstva i zabave na 12 meseci.

Takođe će pokriti 80 odsto plata radnika najmanje sljedeća tri meseca, do maksimalno 2.900 dolara mesečno. Nejasno je koliko će ta inicijativa koštati.

Pored toga, vlada Velike Britanije u četvrtak je obećala da će samozaposlenim osobama osigurati novčanu podršku u iznosu od 80 odsto njihove prosečne mesečne dobiti, do 2.900 dolara mesečno, u sledećem tromesečju.

Banka Engleske saopštila je da će povećati udele vladinih i korporativnih obveznica u Velikoj Britaniji za 242 milijardi dolara.

Kina

Do sada je Kina najavila najmanje 16,4 milijardi dolara finansijskih olakšica i poticaja, plus 112,5 milijardi dolara u smanjenju poreza i naknada. Ali ako bude potrebno, Kina bi mogla da potroši dodatne milijarde dolara kako bi ojačala svoju ekonomiju.

Narodna banka Kine usvojila je različite mere, izdvojivši najmanje 162 milijarde dolara za pomoć firmama pogođenim virusom.

Japan

Očekuje se da će japanska vlada u narednim nedeljama razmotriti paket ekonomskih podsticaja koji će verovatno uključivati podelu gotovine kao i mere za pomoć malim i srednjim kompanijama da dobiju pristup kreditima. Ukupna vrednost paketa mogla bi da dostigne 274,2 milijardi dolara.

Indija

Vlada Indije je već predstavila paket pomoći vredan 22,6 milijardi dolara, koji uključuje pomoć u hrani, pokriće zdravstvenog osiguranja, kao i subvencije za radnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: