Komšije koristeći fondove EU nabavljaju dva helikoptera za hitnu pomoć

Bugarska je 24. marta pokrenula proces prikupljanja ponuda za projekat nabavke dva helikoptera konfigurisana za hitnu medicinsku službu (HEMS).

Svet

Izvor: TangoSix, Igor Božinovski

Nedelja, 29.03.2020.

10:56

Komšije koristeći fondove EU nabavljaju dva helikoptera za hitnu pomoć
Foto: Depositphotos/CeriBreeze

Proces prikupljanja ponuda pokrenut je u okviru operativnog programa Evropske komisije "Regions in Growth 2014-2020" (OPRG 2014-2020).

Krajnji korisnik helikoptera biće bugarsko Ministrastvo zdravlja, dok je čitav projekat takođe organizovan u tesnoj saradnji i koordinaciji sa Ministarstvom regionalnog razvoja i javnih radova kao i Gorskom službom spasavanja, piše portal Tangosiks.

Glavni cilj projekta je da se nabavkom modernih letelica i njihovog opremanja savremenom medicinskom opremom unapredi pristup hitnoj medicinskoj nezi a u isto vreme bi se obezbedila i neophodna infrastruktura za operacije novonabavljenih vazduhoplova. Kao deo projekta planirana je i obuka pilotskih posada i medicinskih timova.

Novčana sredstva koja je obezbedila Evropska unija iznose oko 10,24 miliona evra. Čini se da to nije dovoljan budžet za dva HEMS helikoptera, pripadajuću opremu, obuku i infrastrukturu, pošto se na primer cena HEMS konfigurisanog helikoptera Airbus H135 u 2019. godini kretala u rasponu od oko 6,25 miliona evra, piše portal. Ako dodeljena sredstva nisu dovoljna, nije isključeno da se iz Evropske unije ili iz nacionalnog budžeta obezbede dodatna novčana sredstva kako bi se ispunio finansijski okvir potreban za ovu nabavku.

Rok za podnošenje predloga za projekat je 29. maj 2020. do 19 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: