Preti globalna nestašica: Najveći proizvođač kondoma nastavlja proizvodnju s pola kapaciteta

Svetu preti nestašica kondoma jer je epidemija koronavirusa zatvorila pogone najvećeg globalnog proizvođača, piše Rojters.

Svet

Izvor: B92

Subota, 28.03.2020.

09:24

Preti globalna nestašica: Najveći proizvođač kondoma nastavlja proizvodnju s pola kapaciteta
Foto: Depositphotos/KateNovikova

Malezijska kompanija Kareks proizvede svaki peti kondom na planeti. Međutim, nije proizvela ni jedan otkad su joj sve tri fabrike u Maleziji zatvorene.

Naime, pogoni Kareksa ne rade već duže od nedelju dana zbog odluke vlade o merama za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Na svetskom tržištu već postoji manjak od oko 100 miliona kondoma, koje u normalnim okolnostima širom sveta prodaju brendovi kao što je Dureks, a dostavljaju se i zdravstvenim sistemima država ili se distribuiraju kroz programe pomoći kakve imaju Ujedinjene nacije.

Kareks je dobio dozvolu da obnovi proizvodnju od petka, ali će raditi samo sa 50 odsto kapaciteta, uz specijalno izuzeće od restrikcija koju dobijaju ključne industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: