Koronavirus povećava prodaju oružja više nego teroristički napad

Vlasnici radnji nikada nisu videli takav porast prodaje oružja na Flordi, kao sada kada se koronavirus širi zemljom.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.03.2020.

17:53

Koronavirus povećava prodaju oružja više nego teroristički napad
Foto: Epa, SANA

Porast prodaje nije bio tako intenzivan ni nakon terorističkih napada na kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra, ni masovnih pucnjava, čak ni kada su uragani pretili da će sravniti Južnu Floridu, piše Majami herald.

Prema rečima prodavaca, vlasnika radnji i naldežnih institcija strah i neizvesnost zbog širenja pandemije koronavirusa motivišu ljude da kupuju oružje i municiju, jer se plaše bezakonja, pljački, borbi za hranu, lekove, za mesta u skloništima ....

"Naša prodaja je povećana za 80 posto, uz ogroman porast kupaca koji su prvi put odlučili da se naoružaju, plaše se porasta broja prestupnika, nezaposlenosti, neštašica", rekao je Alek Elenberg, menadžer Čarlijeve prodavnice oružja.

Njegova logika je, kako kaže, ako ne možete da branite kuću i porodicu, za šta ste onda dobri.

Sjedinjene Države su zemlja sa najvećim brojem komada oružja po glavi stanovnika na svetu, 40 odsto Amerikanaca navodi da poseduje pištolj ili živi u domaćinstvu u kome postoji oružje.

Uprkos tome, zabrinutost zbog ubrzanog širenja kovida 19 izaziva skok u prodaji i prema prodavcima i podacima Agencija za praćenje oružja, kao što je FBI-jev Nacionalni sistem.

Samo je u petak tražnja porasla na 13.192 zahteva sa prošlogodišnjih 2646, a kako Majami herald prenosi, slična je situacija i širom SAD.

Prodavac oružja u drugom delu grada Džordž Korbato smatra da ljudi preteruju baš kao i kada su pokupovali sve i napravili nestašicu toalet-paripra.

''Verujete li da je koronavirus baš toliko apokaliptičan?", pitao je on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: