Avio-prevoznici u minusu 252 milijarde dolara

Avio-prevoznici u svetu izgubiće ove godine 252 milijarde dolara zbog koronavirusa, procenilo je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA).

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2020.

09:52

Avio-prevoznici u minusu 252 milijarde dolara
Foto: Depositphotos, kasto

"Kriza koja potresa našu industriju najveća je ikada do sada", rekao je generalni direktor Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj Aleksandr de Žiniak na telefonskoj konferenciji.

On je pozvao vlade da pomognu: "Potreban nam je paket hitne pomoć i očajnički nam je potreban gotov novac", dodao je.

Kriza je pogodila 98 odsto putničkog saobraćaja u svetu – podatak je asocijacije IATA koja precizira da prosečna avio-kompanija ima novca za samo dva meseca.

Avio-kompanije su zbog pandemije koronavirusa praktično obustavile letove, a još prošle nedelje su zatražile pomoć od 200 milijardi dolara, prenosi RTCG.

IATA okuplja 290 kompanija koje obavljaju 82 odsto svetskog avio-saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: