Velike kompanije će možda morati da prekrše tabu naftne industrije

Svetske naftne i gasne kompanije trebalo bi da prekrše tabu te industrije i razmotre smanjivanje dividendi, umesto da se zadužuju dodatno, kažu investitori.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2020.

09:51

Velike kompanije će možda morati da prekrše tabu naftne industrije
Foto: Epa/MARTIN WOLD

Pet najvećih naftnih kompanija godinama su izbegavale da snižavaju dividende kako bi udovoljile investitorima pa su u 2019. povećale ukupno dugove za 25 milijardi dolara kako bi održale potrošnju, istovremeno deoničarima plaćajući milijarde na ime dividendi, piše Rojters.

Ta strategija podrazumevala je da kompanijske deonice ostanu poželjne za investitore uprkos sve većem pritisku klimatskih aktivista koji traže od njih da se oslobode deonica zagađivača i pomognu svetu da ispuni ciljeve emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Sada je ta strategija ugrožena. Cene nafte su od januara pale 60 procenata, ispod 30 dolara po barelu, jer je tražnja naglo pala zbog izbijanja epidemije koronavirusa, kao cenovnog rata između Saudijske Arabije i Rusije koji preti da preplavi tržište sirove nafte, piše britanska agencija.

"Dugoročno gledano, smanjivanje dividendi je odgovarajući potez. Ne podržavamo povećanje dugova zarad održanja dividendi", kaže Džefri Džermejn, direktor Brends investment partnera, čiji portfolio sadrži i akcije nekoliko evropskih naftnih kompanija.

Ukupni dugovi Ševrona, Totala, BP-a, Ekson mobajla i Rojal Dač šela u 2019. su iznosili 231 milijardu dolara, tek nešto manje nego 2016. kada su bili 235 milijardi, jer se cena tada takođe stropoštala ispod 30 dolara za barel.

Prošle godine je jedino Ševron umanjio svoja dugovanja, piše Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: