Nemačkoj od maja preti nestašica namirnica i sezonskih radnika

Ministarka poljoprivrede Nemačke Julija Klekner upozorila je da bi od maja mogla da vlada nestašića određenih namirnica, posebno voća i povrća.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.03.2020.

09:21

Nemačkoj od maja preti nestašica namirnica i sezonskih radnika
Foto: Depositphotos/gustavofrazao

Ona sa spiskom mera želi da spreči preteće nestašice namirnica, i u pismu vladajućim partijama, u koji je imao digitalni ekonomski magazin "Biznis insajder", zatražila je paket pomoći za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

"Lanac snabdevanja namirnicima moramo održati netaknutim. Ono što se ne seje, ne sadi, ne žanje, ne transportuje, na kraju će nedostajati u snabdevanju stanovništva", upozorila je Klekner.

Ona je kazala da će tržište od maja imati probleme ako se ne seje povrće.

"Stepen našeg samosnabdevanja kod pojedinih osnovnih namirnica je više od 100 odsto, ali kod voća i povrća je ispod 40 procenata", objasnila je Kleknerova.

Uz to, navela je, Nemačkoj preti ogroman problem sa nedostatkom radne snage što će imati posledice po proizvodnju.

U martu u Nemačkoj, po pravilu, treba 30.000 sezonskih radnika, a u maju čak 85.000, a u sadašnjoj situaciji nemoguće je taj problem rešiti, napisala je Kleknerova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: