Morgan Stenli: BDP Amerike će pasti za 30 odsto

Njujork -- Ekonomisti Morgan Stenlija i Goldman Saksa ocenjuju da će pandemija koronavirusa naneti veću ekonomski štetu SAD nego što se ranije očekivalo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Arsgera
Foto: Depositphotos, Arsgera

Ekonomisti su upozorili na potencijani katastrofalan pad američke proizvodnje u drugom kvartalu i dublju globalnu recesiju.

Tim ekonomista Morgan Stenlija, sa Elen Zentner na čelu, naveo je u izveštaju upućenom klijentima u nedelju, da sada predviđa pad američkog bruto domaćeg proizvoda od čak 30,1 odsto u tromesečju april-jun, prenosi agencija Blumberg.

To će podići stopu nezaposlenosti na prosečno 12,8 procenata u tom periodu, dodaje se u njihovom izveštaju.

Analitičari Goldman Saksa, koje predvodi Jan Hacijus, objavili su da sada prognoziraju pad svetske privrede za oko 1,0 odsto u ovoj godini, što bi bilo čak više od onog zabeleženog 2009. godine tokom globalne finansijske krize.

Oni su ranije već projektovali pad američke proizvodnje od 24 procenta u idućem kvartalu.

Ove katastrofične prognoze dveju najvećih banaka na Vo lstritu pojačavaju strah od ekonomske depresije.

Analitičari Morgan Stenlija su u odvojenom saopštenju ipak naveli da bi trajniji privredni pad trebalo da bude izbegnut s obzirom na fiskalne i monetarne mere kojima kreatori politika u državama sveta reaguju na aktuelnu krizu.

I Morgan Stenli i Goldman Saks predviđaju početak ekonomskog oporavka u trećem kvartalu, mada će situacija ostati izložena rizicima, dodaje Blumberg.

strana 1 od 180 idi na stranu