Kupovinom od 17 milijardi $ ušli među pet najvećih uvoznika ruskog oružja

Turska se po prvi put našla među pet najvećih uvoznika ruskog naoružanja, na osnovu nabavki ostvarenih tokom protekle godine.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2020.

17:20

Kupovinom od 17 milijardi $ ušli među pet najvećih uvoznika ruskog oružja
Foto: Epa/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT

To je saopštio direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev.

"Prvi put je Turska ušla u petorku najvećih uvoznika ruskog oružja prošle godine. Tokom 2019. zaključeni su ugovori u vrednosti od 17 milijardi dolara", rekao je Šugajev.

Najveći uvoznici ruskog oružja, pored Turske, sada su Indija, Kina i Egipat. Peta država nije navedena, piše Sputnjik.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je nedavno najavio da će ruski sistemi S-400 biti uvedeni u upotrebu u aprilu.

Isporuke najnovijih ruskih sistema PVO S-400, što je izazvalo krizu u odnosima Turske i SAD, počele su sredinom jula prošle godine. Zvanični Vašington je zahtevao da Turska odustane od tog ugovora i da umesto S-400 uzme američke sisteme Patriot, preteći da će zaustaviti ili potpuno otkazati prodaju aviona F-35 Turskoj i da će uvesti sankcije. Ankara to nije prihvatila.

Rusija i Turska uskoro bi mogle potpisati ugovor o isporuci drugog kontigenta ruskih protivraketnih sistema S-400, izjavio je danas Šugajev.

"Verujem da ćemo drugi ugovor zaključiti u dogledno vreme u budućnosti. To podrazumeva određeno učešće turskih partnera u proizvodnom procesu", rekao je Šugajev u intervjuu za televizijski kanal Rosija-24.

Kako je preneo Tas, on je rekao da su sva tehnička pitanja rešena i da će sporazum biti obostrano povoljan i bez ikakve štete za rusku stranu.

"Mi poštujemo nacionalne interese", naglasio je Šugajev. Prvi kontigent protivraketnih sistema S-400 već je na teritoriji Turske, a turski stručnjaci su obučeni za rukovanje njima.

"Pitanje je sada kada će Turska doneti odluku o njihovom raspoređivanju. To im je prioritet", dodao je Šugajev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: