Napao Rusiju: "Trguju naftom uprkos sankcijama"

Američki državni sekretar Majk Pompeo je optužio Rusiju da trguje s Venecuelom uprkos sankcijama.

Svet

Izvor: B92

Petak, 13.03.2020.

10:16

Napao Rusiju:
Foto: Depositphotos, rihardzz

Naime, on je rekao da je ćerka-kompanija ruske državne naftne kompanije Rosnjefta – TNK trejding internešenal, kojoj su SAD uvele sankcije, samo u januaru kupila 14 miliona barela venecuelanske nafte.

Prema njegovim rečima, firma TNK trejding internešenal preuzela je trgovinu sa Venecuelom, koju je prethodno vodila druga podružnica Rosnjefta – Rosnjeft trejding, a koja je takođe pala pod američke sankcije.

Posle skorašnjeg uvođenja na sankcioni spisak, Rosnjeft trejding TNK je direktno pokušala da pomogne Rosnjeft trejdingu da izbegne američke sankcije.

Švajcarska kompanija TNK je podružnica ruske državne naftne kompanije Rosnjeft. Nakon što je Rosnjeft trejding uveden na sankcioni spisak 18. februara 2020. usledile su promene u rapoređivanju venecuelanske nafte iz Rosnjeft trejdinga u TNK.

Samo u januaru 2020. godine kompanija TNK dobila je oko 14 miliona barela sirove nafte od (venecuelanske državne naftne kompanije) PDVSA, rekao je Pompeo.

On je pozvao druge zemlje da takođe izvrše pritisak na venecuelanske vlasti, prenosi Sputnjik.

"SAD će, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, nastaviti da povećavaju pritisak na (venecuelanskog predsednika Nikolasa) Madura, kao i na one koji mu pomažu", istakao je Pompeo.

Podsetimo, Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su SAD uvele sankcije još jednoj ćerki-kompaniji ruske državne naftne kompanije Rosnjefta – TNK trejding internešenal sa sedištem u Švajcarskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: