Crveni alarm na svetskim berzama: Vol strit obustavio trgovanje na 15 minuta

Njujork -- Trgovanje na Vol stritu danas je obustavljeno nakon što je indeks S&P potonuo sedam procenata, preneli su svetski mediji.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Getty images, David Dee Delgado
Foto: Getty images, David Dee Delgado

Naime, na početku trgovanja Dau Džons je izgubio 1.700 poena.

Masovna rasprodaja u predberzanskom trgovanju pokrenula je mehanizme za sprečavanje daljnjeg pada tržišta kapitala.

Takozvani nivo 1 zaštite aktivira se automatski kada širi indeks S&P padne sedam procenata. To je prvi put da se taj alarm oglasio od decembra 2008. u jeku svetske finansijske krize izazvane krahom investicione banke Leman braders.

Trgovanje je nastavljeno nakon 15 minuta pauze, u 9:49 po istočnoameričkom vremenu, a indeks Dau Džons je ubrzo po nastavljanju trgovanja na berzi produbio gubitak do blizu 2.000 poena.

Akcije su danas potonule jer su investitori uplašeni krizom koju izaziva koronavirus, kao i šokantnim raspletom događaja na naftnom tržištu nakon razlaza OPEK-a i Rusije.

Rijad je šokirao tržišta s odlukom da snizi prodajne cene za svoju naftu za šest do osam dolara po barelu, u zavisnosti od tipa nafte, kao i s planom da od aprila znatno poveća pumpanje, kako bi kaznio Rusiju, dojučerašnju saveznicu, što nije prihvatila predlog Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za rezanje proizvodnje za još 1,5 miliona barela dnevno radi podrške tržištu ovog energenta.

Cene nafte su nakon vesti o odlukama Saudijske Arabije pale za više od 25 odsto, što je rezultiralo dramatičnom rasprodajom akcija naftnih kompanija jer investitori nastoje da se oslobode rizične imovine i da spas za svoj novac potraže u sigurnim utočištima kao što su državne obveznice, zlato i japanski jen.

Akcije Saudi Aramka, najvećeg svetskog proizvođača nafte, stropoštale su se danas za čak 10 procenata, potonuvši znatno ispod početne cene koju je kompanija imala na Inicijalnoj javnoj ponudi krajem prošle godine, javlja Rojters.

Evropska tržišta akcija pretrpela su ogromne gubitke, pri čemu su berze u Londonu, Frankfurtu i Parizu registrovale pad između 6,0 i 7,0 procenata. Glavni indeks Milanske berze je potonuo za 10 odsto nakon što je vlada u Rimu naložila karantin u velikim područjima na severu zemlje, uključujući i izolaciju italijanske finansijske prestonice, Milana.

Panevropski indeks STOKS 600 zašao je duboko u "crveno", izgubivši više od 20 procenata vrednosti u odnosu na najviši nivo iz februara. Cene akcija naftnih kompanija se drastično "tope", što ilustruje podatak da je "Premier Ojl" pao za 54 procenta, a energetski gigant Britiš Petroleum za gotovo 20 posto.

Gubici na evropskim berzama usledili su nakon naglog pada akcija u Aziji. Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija, MSCI (bez Japana) spustio se za 4,4 procenta, što je njegov najveći dnevni pad od avgusta 2015., a japanski Nikei je zabeležio minus od 5,1 odsto.

Australijska robna berza zatvorena je s gubitkom od 7,3 procenta, što je njen najveći dnevni pad od globalne finansijske krize 2008. godine.

Velika rasprodaja akcija trese i Volstrit, pri čemu su cene fjučersa dostigle dozvoljenu granicu pada. Industrijski indeks Dau DŽons je jutros pre otvaranja berze već beležio gubitak od preko 1.300 poena, pri čemu su naftaši "Ševron" i Ekson Mobajl pali za oko 12 odsto u pretprodaji.

Svih 30 članica iz Dau DŽons indeksne korpe najlikvidnijih akcija bilo je u "crvenom". Terminski ugovori kod sva tri glavna indeksa na Volstritu zabeležila su tokom noći dozvoljeni dnevni gubitak vrednosti od 5,0 odsto.

Akcije američkih banaka, osetljive na promenu kamata, uključujući Sitigrupu, Benk ov Amerika, JPMorgan Čejs, Goldman Saks, Vels Fargo i Morgan Stenli, pale su između 7,4 i 9,6 procenata.

Investitori u SAD, uvereni da će FED na sastanku 18. marta morati da smanji kamate za najmanje 75 bazičnih poena, nagrnuli su da kupuju državne dužničke hartije, što je dovelo do pada prinosa na 30-godišnju obveznicu SAD-a na ispod 1,0 odsto. Prinos na američku 10-godišnju obveznicu je skliznuo na svega 0,318 odsto, što je najveći dnevni pad od 2011. godine, od vremena dužničke krize Evrozone.

O svemu ovome oglasio se i predsednik SAD Donald Tramp.

"Saudijska Arabija i Rusija se svađaju oko cene i protoka nafte. To, i lažne vesti, su uzrok pada u trgovanju na berzi", napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu