Opasne i za "Armatu": Poljska kupuje američke protivtenkovske rakete za 100 miliona $

Poljska vlada zaključila je sa Amerikom ugovor o isporuci 180 raketa i 79 lansirnih sistema "Javelin" za potrebe poljskih oružanih snaga, piše "Bild".

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 08.03.2020.

15:23

Opasne i za
Foto: Depositphotos/katatonia82

Vojni eksperti smatraju da rakete "Javelin" mogu da predstavljaju problem čak i za tako moderne ruske tenkove kao što su oni tipa "Armata".

Američke rakete su tako postale novo oružje u poljskoj vojnom arsenalu. Taj raketni sistem karakterističan je po tome što može da ga nosi jedan vojnik i da ispaljuje rakete iz sedećeg položaja. Reč je o protivtenkovskom naoružanju nove generacije. Rakete mogu da unište oklopna vozila i bunkere na rastojanju do dva kilometra, a u povoljnim uslovim i noću.

Prema navodima nemačkog lista, vrednost narudžbine iznosi oko 100 miliona dolara. "Bild" podseća da je Amerika ranije tim istim raketnim sistemom snabdevala i Ukrajinu, Gruziju i baltičke zemlje.

Zabrinutost poljske vlade zbog potencijalne ruske agresije glavni je razlog najobimnijeg plana modernizacije vojske još od pada komunizma, piše Sputnjik. Do 2035. godine vojni rashodi će porasti na 2,5 odsto BDP-a (sada iznose dva odsto).

Trenutno, poljska vojska je pretežno opremljena zastarelom vojnom tehnikom još iz sovjetskog doba.

Pre ugovora o raketama "Javelin", Varšava je zaključivala ugovore i o kupovini 32 lovca F-35, raketa "Patriot", "HIMARS", raketa malog dometa "ATACMS", helikoptera "Blek hok" i dronova "Blekdžek".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: