Propast Flajbija samo prva od mnogih?

Propast najveće evropske avio-kompanije Flajbi mogla bi da bude samo početak sličnih dešavanja, predviđaju analitičari.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, Gary He
Foto: Epa, Gary He

Svetska avio-industrija predviđa da bi gubici uzrokovani širenjem koronavirusa mogli da dostignu cifru od 113 milijardi dolara ove godine.

Stručnjaci predviđaju nove gubitke jer sve veći broj putnika otkazuje letove.

"Propast kompanije Flajbi će verovatno biti prva od mnogih u 2020. godini", rekao je Džejms Gudal, analitičar transporta u kompaniji Redburn i dodao da očekuje nove bankrote avio-kompanija u mesecima koje slede.

Podsetimo, kompanija Flajbi je prestala je sa radom u sredu, 4. marta 2020. kasno uveče.

Avio-kompanije bi mogle da izgube između 63 i 113 milijardi dolara prihoda zbog pada putničkog saobraćaja, saoštila je u četvrtak Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA). Prošlog meseca ti gubici bili su procenjivani na 29 milijardi dolara, piše BBC.

Potražnja je opala, ne samo zbog putnika koji otkazuju odmore, već su i mnoge kompanije oganičile poslovna putovanja zaposlenih i otkazale konferencije.

Majkl Daf, direktor u kompaniji Erlajn analist rekao je da očekuje značajno povećanje "žrtava" u svetu avio-kompanija i nabrojao pregršt kompania sa sedištima u Kini, Hongkongu, Tajlandu i Norveškoj koje, prema analizama njegove firme, imaju veoma nizak indeks finansijske snage.

"Ovo je veoma težak period za avio-kompanije i sve će se svesti na štednju", rekao je Greg Valdron, izvršni direktor magazina Flajtglobal i dodao da će ovaj period biti posebno izazovan za kompanije koje nemaju mnogo gotovine, pogotovo one koje su učestvovale u "ratu cena".

Analitičari navode da su regionalne azijske kompanije najranjivije jer se, u velikoj meri, oslanjaju na putnike iz Kine, epicentra koronavirusa.

Mnoge avio-kompanije su uvele mere za smanjenje troškova kao što su smanjenja plata i neplaćena odsustva za radnike. Na primer, kompanija Emirejts je od radnika tražila da uzmu neplaćeno odsustvo u trajanju do mesec dana.

strana 1 od 180 idi na stranu