Šta se desi kad se fabrike zatvore: Satelitski snimci pokazuju pad zagađenja u Kini

Satelitski snimci pokazuju drastičan pad zagađenja iznad Kine "barem delimično" izazvan smanjenjem privredne aktivnosti zbog korona virusa, objavila je NASA.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.03.2020.

09:59

Šta se desi kad se fabrike zatvore: Satelitski snimci pokazuju pad zagađenja u Kini
Foto: NASA

Mape američke svemirske agencije pokazuju koliko je nivo azot-dioksida manji ove godine u poređenju sa istim periodom lane, prenosi BBC.

Smanjenje zagađenja poklapa se sa rekordnim smanjenjem aktivnosti fabrika u Kini pošto su proizvođači obustavili rad da bi se sprečilo širenje virusa.

Naučnici Nase kažu da je smanjenje nivoa azot-dioksida koji izazivaju motorna vozila i industrijska postrojenja najpre uočeno u Vuhanu, žarištu virusa, ali da se potom proširilo na ostatak zemlje.

NASA primećuje da smanjenje zagađenja vazduha koincidira sa restrikcijama uvedenim za transport i poslovne aktivnosti pošto je više miliona ljudi poslato u karantin. U Kini je potvrđeno skoro 80.000 slučajeva obolelih od koronavirusa, a uvedene su stroge mere kako bi se sprečilo njegovo širenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: