Nemačka nabavlja još 64 helikoptera H145M: U planu i protivoklopne rakete

Kako je nedavno preneo Flightglobal, nemačke oružane snage žele da nabave 64 dodatna višenamenska helikoptera H145M.

Svet

Izvor: TangoSix, Živojin Bankoviæ

Subota, 29.02.2020.

12:26

Nemačka nabavlja još 64 helikoptera H145M: U planu i protivoklopne rakete
Foto: Depositphotos/Foto-VDW

Oni bi se koristili za izvršavanje različitih zadataka među kojima su, između ostalog obuka i napadi na ciljeve na zemlji.

Najveći deo helikoptera bi dobila armijska avijacija, 24 za obuku i 24 borbena višenamenska kojima bi billa opremljena tri vazduhoplovna puka. Mornarici i Ratnom vazduhoplovstvu će verovatno trebati 16 primeraka.

Detaljno se o ovom zahtevu moglo čuti 26. februara na Međunarodnoj konferenciji o vojnim helikopterima Defence IQ na kojoj je predstavnik nemačke armijske divizije za brzo reagovanje izjavio da bi se moglo zahtevati da isporuka helikoptera krene 2021. godine, piše portal Tangosiks.

Prvi primerci zamenili bi starije helikoptere EC135 i Bell 206D koji su trenutno raspoređeni u međunarodnoj školi za obuku i trenažu u Bukenburgu a za koje ugovori o iznajmljivanju ističu takođe sledeće godine.

Predstavnik nemačke armije izjavio je da postoji želja da se trenutna helikopterska flota kupovinom zajedničke platforme oslobodi od izvršavanja određenih zadataka. On je takođe napomenuo da je helikopter H145 već poznat oružanim snagama i da se sada razmišlja o izvlačenju koristi od tih dobrih iskustava. Takođe otkriveno je i da bi nova verzija imala oznaku LUH SK.

Nemačka je već nabavila dve varijante helikoptera H145M koji imaju naziv Light Utility Helicopter (LUH). Za Ratno vazduhoplovstvo je isproručeno 15 primeraka u varijanti LUH SOF koja se koristi za podršku zadacima specijalnih snaga dok je za armijsku avijaciju naručeno 7 helikoptera LUH SAR za traganje i spasavanje. Kako je saopšteno, obe nabavke su prošle bez većih problema.

Prvih osam helikoptera LUH SK opremljenih Erbasovim modularnim sistemom za upravljanje vatre HForce, koristiće se za podršku floti borbenih helikoptera Tigar. Međutim, svih 48 primeraka će imati potrebne sisteme za upotrebu HForce. Predstavnik nemačke armije rekao je i da oni žele da helikoptere za obuku u ratnom scenariju koriste takođe koriste i za borbenu podršku. Uz to on je opisao ovu verovatnu nabavku kao “pametnu upotrebu resursa“.

Dodatni zadaci za ove helikoptere bi mogli uključiti transport, medicinsku evakuaciju i održavanje veze. Takođe LUH SK bi omogućio posadama helikoptera Tigar i NH90 da određene zadatke prenesu na helikoptere čija je upotreba jeftinija, pomažući time da se podigne konstantno niska dostupnost ova dva tipa helikoptera za koju je, kako je navedeno, kriva "slaba podrška industrije".

Nemačka armija namerava da floti LUH SK dodeli i zadatak protivoklopne borbe ali na H145M još uvek nije integrisana nijedna protivtenkovska raketa. Međutim, početkom 2021. godine Erbas helikopters i izraelska firma Rafael izvršiće probno ispaljivanje najnovije rakete Spike ER a ispitivanje i integracija bi trebalo da se završi 2022. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: