Puštena u rad najveća solarna elektrana

Moskva -- Nova solarna elektrana snage 10 MW puštena je u rad u okrugu Burzjanski, na jugu Rusije u uralskom regionu Baškortostan.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema saopštenju kompanije za nanotehnologije Rusnano, to je najveća solarna elektrana u toj zemlji sa skladišnim prostorom za elektičnu energiju, izveštava Raša tudej.

Kompanija Liotek iz Rusnanovog portfelja isporučila je kolektore za skladištenje energije ukupnog kapaciteta 8 MW. Automatizovani kontrolni sistem bira optimalni način rada postrojenja, pri čemu analizira skup parametara kako bi odredio kada treba da skladišti energiju a kada treba da je pusti na mrežu.

"Nova solarna elektrana obezbeđuje pouzdano i neprekidno snabdevanje električnom energijom okruga Burzjanski, a u slučaju nekog vanrednog isključenja ili radova na poravci dalekovoda, može da radi autonomno", naveli su iz Rusnana.

Prema rečima Anatoliju Čubajsa, predsednika upravnog odbora Rusnana, integrisanje obnovljivih izvora energije i sistema za skladištenje energije je globalni trend.

"Za udaljena područja takva rešenja ne samo da štede troškove na skupom dizel gorivu, već garantuju neprekidno snabdevanje strujom zasnovano na zelenoj energiji", rekao je on.

strana 1 od 184 idi na stranu