Koronavirus trese tržišta: Peti dan rasprodaje i pada akcija

London -- Širenje epidemije koronavirusa trese globalna tržišta kapitala, a na evropskim berzama je u toku peti uzastopni dan rasprodaje i pada cena akcija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, stuartmiles
Foto: Depositphotos, stuartmiles

Investitori panično "oslobađaju" rizične imovine zbog rasta broja zaraženih i umrlih od tog virusa na Starom kontinentu

Panevropski indeks Stoks 600 pao je danas za 2,1 odsto, nakon što je juče oslabio za 1,8 posto, tako da je na nedeljnom nivou u minusu od 7,5 procenata, prema podacima sa portala Market voč.

Ukupno posmatrano, evropske akcije su u poslednjih pet dana pale za 9,4 odsto vrednosti sa rekordnih nivoa zabeleženih prošle nedelje. Nemački indeks DAKS 30 je skliznuo naniže za 0,8 posto, francuski KAK 40 za 0,6 procenata, a londonski FTSE 100 za 0,4 odsto.

Zbivanja na evropskim tržištima kapitala prate sunovrat cena akcija na globalnim berzama, naročito na Volstritu gde su indeksi S&P i Dau Džons u poslednja dva dana zabeležili najoštriji pad u poslednjih pet godina, nakon što je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio Amerikance da se pripreme za izbijanje epidemije.

Evropa se suočila sa izbijanjem koronavirusa u Italiji, a slučajevi zaraze su potvrđeni i u drugim zemljama, poput Španije, Francuske, Austrije, Hrvatske.

strana 1 od 184 idi na stranu