Proizvođač popularnog viskija izgubiće 422 miliona $

Ekonomska šteta od koronavirusa porasla je za 500 miliona dolara nakon što su firme Dijadžio i Danone upozorile da će epidemija smanjiti prodaju pića u Kini.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2020.

10:25

Proizvođač popularnog viskija izgubiće 422 miliona $
Foto: Depositphotos, DmitryRukhlenko

Dijadžio, proizvođač viskija Džoni Voker, rekao je da će koronavirus ove godine smanjiti prodaju za čak 422 miliona dolara nakon zatvaranja barova i restorana u mnogim delovima Kine.

Kompanija Danone rekla je da će doći do zaustavljanja rasta prodaje iz prvog kvartala.

Izvršni direktor Hermesa, francuskog proizvođača luksuzne robe Akel Dumas rekao je da je prerano prognozirati kada će se kinesko tržište oporaviti jer će širenje koronavirusna uticati na kupovinu luksuznih proizvoda u zemlji.

Francuska kompanija zatvorila je 11 prodavnica u Kini, ali je ponovo otvorila sedam prodajnih mesta. Desetine kompanija upozorile su na sve veći ekonomski uticaj virusa.

Dok se virus širi izvan Kine, utiče i na prodaju u zemljama poput Južne Koreje i Japana, rekli su iz kompanije Dijadžio.

Dodali su da je teško proceniti koliko će pad trajati, mada očekuju da će se potrošnja postepeno poboljšati i vratiti na normalne nivoe krajem fiskalne godine, koja traje do juna.

Danone je smanjio cilj prodaje za ovu godinu na rast od dva do četiri odsto.

Iz kompanije Hermes su naveli da vide potencijal da stvari budu poboljšane, mada je, kažu, teško reći kada.

"Prerano je reći da se stvari vraćaju u normalu", rekao je izvršni direktor Dumas. "U procesu smo ponovnog otvaranja", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: