Prodaja pametnih telefona pala za više od trećine

Prodaja pametnih telefona u Kini pala je za više od trećine u januaru 2020. godine, prema podacima kineske vlade.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.02.2020.

09:29

Prodaja pametnih telefona pala za više od trećine
Foto: Getty images, Sean Gallup

To pokazuje koliku štetu epidemija koronavirusa nanosi potrošačkoj tražnji, prenosi Rojters.

Kina je krajem januara počela da uvodi ograničenja putovanja i da apeluje na građane da izbegavaju javna mesta, neposredno uoči početka praznovanja Lunarne nove godine, sezone prazničnih kupovina u toj zemlji, podseća britanska agencija.

U januaru je u Kinu isporučeno ukupno 20,4 miliona svih brendova smartfona, što je za 36,6 odsto manje u odnosu na 32,1 milion uređaja u istom mesecu 2019. godine, pokazuju podaci kineske Akademije za informacione i komunikacione tehnologije.

Analitičari su predvideli veliki pad prodaje na početku 2020. godine, a istraživačke kompanije IDC i Kanaliz (Canalys) su prognozirale ranije ovog meseca da će u prvom ovogodišnjem kvartalu isporuke pametnih telefona pasti za oko 40 odsto, zbog epidemije koronavirusa koja je pogodila tražnju i izazvala probleme u lancu snadbevanja.

Najviše je pala prodaja brendova s operativnim sistemom Android, na 18,1 milion jedinica sa 29,9 miliona prodatih u januaru prošle godine. Prodaja Eplovih uređaja se zadržala na nivou od nešto iznad dva miliona komada.

Analitičari kažu da uprkos nedaćama sa kojima se Epl suočava zbog zatvaranja njegovih prodavnica u Kini i smanjenog kapaciteta proizvodnje kompanije Fokskon, koja je njegov najvažniji partner, ajfon 11, lansiran krajem prošle godine, i dalje je jedan od najprodavanijih 4G telefona na kineskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: