"Srbija jedan od lidera u privlačenju stranih investicija"

Srbija je jedan od lidera u privlačenju stranih investicija i EBRD planira, zbog dobre makroekonomske situacije i reformi, da još više investira u Srbiji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2020.

17:20

Foto: Depositphotos, alexlmx

To je izjavio direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

"EBRD je investirao prošle godine u Srbiji više od 400 miliona evra, što je bila rekordna godina i nadamo se da ćemo još više investirati u 2020", rekao je za Tanjug Čakrabarti, koji učestvuje na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu.

Upitan koje su procene EBRD za prviredni rast Srbije u 2020. godini, Čakrabarti je rekao da trenutno ne raspolaže tim podacima, ali da Srbiji po tom pitanju ide veoma dobro.

"Vidimo da je makroekonomska situcija pod dobrom kontrolom. Ipak, privredni rast nije tako brzo koliko bih ja to želeo za Srbiju ili koliko bi vlada to volela. Ali, urađen je veoma dobar posao na sprovođenju reformi koje će stimulisati prviredni rast", naveo je čelnik EBRD.

Takođe, ističe da investicije dolaze u Srbiju sa dosta različitih strana i da je Srbija zbog toga jedan od lidera u privlačenju stranih investicija. Na pitanje da li su zadovoljni reformama u Srbiji i na kojim oblastima još treba poraditi, Čakrabarti kaže da je EBRD naročito zainteresovan za reforme u dve velike oblasti, a to su zelena ekonomija, kao i reforma državnih preduzeća i privatizacija.

Čakrabarti navodi da su potrebna ekološki održiva rešenja u gradovima i da EBRD zato pripremaju akcione planove za koncept zelenih gradova za Beograd, Novi Sad, Pančevo i druge. To će gradove učiniti pogodnijim mestima za život, naglasio je on.

Druga oblast se odnosi na reformu državnih preduzeća, gde EBRD očekuje da vidi dalji napredak, kao i privatizaciju. Napominje da su mnogi investitori zainteresovani za privatizaciju državnih preduzeća u Srbiji, kao i da EBRD tu može da pomogne i čak da investira u njih i pre privatizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: