Ekonomije širom sveta na rubu recesije: Da li će se odupreti koronavirusu?

Ekonomije širom sveta, pa i pojedine velike ekonomske sile, beleže negativan trend, što otvara pitanje sposobnosti globalne ekonomije da se odupre koronavirusu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2020.

12:06

Ekonomije širom sveta na rubu recesije: Da li će se odupreti koronavirusu?
Foto: Depositphotos, Arsgera

Tržišta širom sveta prethodne sedmice su završila u stanju rastuće panike. Nije teško pronaći razlog: koronavirus nastavlja da se širi i postoje naznake da bi neke od najvećih svetskih ekonomija mogle da upadnu u recesiju, kada se efekti uzbune zbog virusa pomešaju s nekim njihovim slabostima od ranije.

Kao treća ekonomija sveta, Japan je zabeležio pad od 1.6 osto u poslednjem tromesečju 2019. godine, pokušavajući da apsorbuje efekte lutanja u poreznoj politici kao i posledice razornog tajfuna. U pitanju je najveći pad u jednom tromesečju meren u odnosu na prethodno tromesečje, još od 2014. godine, piše Klix.

Za najveću evropsku ekonomiju, Nemačku, širenje virusa nadovezalo se na usporavanje privrednog rasta uzrokovano teškoćama kroz koje prolaze fabrike u zemlji. Respektabilni indikator ekonomskog stanja u Nemačkoj (ZEW) značajno je opao tokom februara, odražavajući strahovanja da virus može ugroziti svetsku trgovinu.

Ekonomista Banke Amerike Itan Haris ukazuje na brojne manje ekonomije koje su takođe pogođene tim stanjem. Hong Kong se već nalazi u recesiji, a Singapur bi uskoro mogao da se nađe u sličnoj situaciji. Indonežanski bruto domaći proizvod dostigao je najnižu tačku u poslednje tri godine, dok Malezija beleži najgore brojke na ovom polju u poslednjih deset godina, istakao je Haris.

Usporavanje ekonomske aktivnosti zabeležili su i pokretači svetskog privrednog rasta, Kina i Indija, kako pokazuju podaci za poslednje tromesečje 2019. godine.

Negativan trend, koji beleže ekonomije širom sveta, otvara pitanje sposobnosti globalne ekonomije da se odupre šoku izazvanom koronavirusom. Haris napominje da je nešto slabija statistika u četvrtom tromesečju rezultat trgovinskog rata između Amerike i Kine koji je predugo trajao, a koronavirus je samo dodatno pogoršao stvari.

"Globalni igrači na tržištu kapitala su se oporavili nakon smirivanja u trgovinskim odnosima Amerike i Kine, ali kompanije s lancima snabdevanja koji imaju globalnu pokrivenost ostaju i dalje u vrlo neizvesnoj situaciji", rekao je Haris.

Ni pozicija Amerike nije tako čvrsta kao što se mislilo. Prema podacima IHS Markita, sektor usluga u Americi doživeo je pad tokom februara, s podacima koji predstavljaju najlošiji rezultat u proteklih 76 meseci, a to je ujedno i prvi pad tokom poslednje četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: