"Zapadni Balkan ima ogromne potencijale, mini Šengen prioritet Srbije"

London -- Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je u Londonu da region Zapadnog Balkana ima ogromne potencijale koje treba mnogo bolje i više iskoristiti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Koča Sulejmanović
Foto: Epa, Koča Sulejmanović

Brnabić je, na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona, istakla da su za Srbiju ključni, prioritetni projekti inicijativa "mini šengen", kao i infrastrukturno povezivanje u regionu.

Ona je napomenula da se tzv. mini Šengen" odnosi na uspostavljanje četiri vrste slobode - kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi, u oblasti Zapadnog Balkana.

Podsetila je da Srbija na tome već radi sa Severnom Makednijom i Albanijom, te dodala da se nada da će i ostale zemlje da se pridruže toj inicijativi, koja, istakla je, na najbolji i najopipljiviji način doprinosi da se region predstavi kao jedinstveno, ujedinjeno tržište i mesto koje pruža drugačiju budućnost na Balkanu.

Kao drugu važnu inicijativu istakla je infrastrukturno povezivanje, te podsetila da je prošle godine u Srbiji završen Koridor 10. "Sada možete da prođete kroz Srbiju i auto-putevima odete u Mađarsku, Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Bugarsku", primetila je Brnabić.

Istakla je da se nastavlja izgradnja auto-puta ka Crnoj Gori, kao i da je započeta izgradnja autoputa ka Sarajevu. "Planiramo, do kraja godine, da ćemo početi izgradnju 'autoputa mira', Niš - Pristina - Tirana - Drač, a EBRD će najverovatnije finansirati taj put", rekla je srpska premijerka.

strana 1 od 184 idi na stranu