"Zapadni Balkan prioritet za EBDR, ceo svet želi da region uspe"

London -- Zapadni Balkan je prioritet za EBRD i ceo svet želi da taj region uspe, poručio je danas direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, KATIA CHRISTODOULOU
Foto: Epa, KATIA CHRISTODOULOU

On je na otvaranju Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu istakao da je EBRD do sada u region investirala gotovo 13 milijardi dolara.

Samitu prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i premijeri šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Uz napomenu da je ovo "istorijski samit", Čakrabarti je podsetio da je prvi ovakav Samit održan 2014. godine i da predstavlja dobar model za sve druge samite za druge regione, u kojima EBRD takođe investira.

"Ceo svet želi da ovaj region uspe", rekao je Čakrabarti. On je rekao da EBRD želi da pruži jedinstven doprinos procesu što brže integracije zemalja regiona u EU. "Ovi samiti EBRD za Zapadni Balkan imaju posebnu ulogu, koju treba da odigraju, da se u uspešnom braku spajaju politika i ekonomija kroz direktan dijalog. Ovi samiti se fokusiraju na praktične rezultate i projekte i promovišu Zapadni Balkan kao izuzetno atraktivnu investicionu destinaciju", rekao je Čakrabarti.

On je istakao da želi da investitori ostvare komunikaciju i interakciju sa premijerima Zapadnog Balkana, a da se premijeri vrate kući sa opipljivim rezultatima, novim poslovima i investicionim partnerima. U tom smislu, napmenuo je da će danas tokom samita biti potpisano šest novih projekata.

Čakrabarti je istakao da je Zapadni Balkan "predvodnik promena" i reper za druge regione. Napomenuo da je ovo njegov poslednji samit, budući da mu ističe mandate na čelu EBRD, ali je istakao da je Zapadni Balkan prioritet za EBRD i da se nada će se ulaganja nastaviti.

Istakao je da je EBRD do sada u regionu uložila gotovo 13 miilijardi dolara i dodao da će EBRD najverovatnije finansirati izgradnju autoputa Niš - Priština - Tirana.

"Planiramo da idemo na odobrenje za 'autoput mira', kasnije ove godine", rekao je Čakrabarti. "Zapadni Balkan ima posebno mesto u mojoj karijeri i srcu. Pozdravljam region i to koliko je napredovao i odmakao se od problematične prošlosti, da bi postao povoljno poslovno okruženje, Divim se ljudima u regionu koji su uspeli u svemu tome i delim njihovu viziju za budućnost", zaključio je Čakrabarti.

strana 1 od 184 idi na stranu