Kina povećava sredstva za lokalne samouprave

Fiskalni prihodi i rashodi kineskih lokalnih samouprava pretrpeće "privremeni udarac" od epidemije koronavirusa.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2020.

10:16

Kina povećava sredstva za lokalne samouprave
Foto: Epa, Wu Hong

Kako je saopštio danas pomoćnik kineoskog ministra finansija Ou Venhan država je za borbu protiv te zaraze do sada izdvojila 99,5 milijardi juana (14,16 milijardi dolara).

Centralna vlada će povećati iznos i brzinu prenosa sredstava lokalnim samoupravama kako bi ublažila pritisak, rekao je Ou na konferenciji za novinare u Pekingu, prenosi Rojters.

Kineske vlasti su uvele niz mera podrške ekonomiji pogođenoj virusom, koji će, kako se procenjuje, imati poguban uticaj na privredni rast u prvom kvartalu. Koronavirus je zarazio skoro 77.000 ljudi i usmrtio više od 2.500 osoba u Kini, najviše u provinciji Hubej.

Kineske regionalne i lokalne vlasti mogle bi da zabeleže smanjenje rasta prihoda u 2020. godini, kao i dodatni pritisak na rashode za zdravstvo i subvencije kompanijama pogođenim virusom, naveli su prošle nedelje analitičari rejting agencije Mudis.

Dodali su, međutim, da vlasti u regionima "koju su trenutno najviše pogođeni epidemijom imaju jači finansijski profil".

Lokalni finansijski organi stabilizuju fiskalnu situaciju "snažno smanjujući opšte rashode i ulažući maksimalne napore na planu prikupljanja sredstava", rekao je Ou. "Izdaci za prevenciju i kontrolu virusa treba da budu prioritet", dodao je on.

Očekuje se da će Kina zadržati fiskalne podsticaje radi stabilizovanja rasta. Gradske vlasti Pekinga su u subotu najavile investicione projekte za ovu godinu u iznosu od 252,3 milijarde juana, a fokus će biti na infrastrukturi i stanogradnji.

"Izbijanje nove pneumonije koronavirusa neizbežno će imati relativno veliki uticaj na ekonomiju i društvo", izjavio je u nedelju kineski predsednik Si đinping, dodajući da će posledice biti kratkoročne i kontrolisane, preneli su kineski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: