Dan D za bitkoin: Stiže novo prepolovljenje

Investitori u kriptovalute s nestrpljenjem očekuju maj kad bi trebalo da se, prema mnogim analitičarima, dogodi dan D za bitkoin.

Svet

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 24.02.2020.

09:33

Dan D za bitkoin: Stiže novo prepolovljenje
Foto: Depositphotos, kuprevich

Naime, 12. maja ove godine, dogodiće se tzv. novo prepolovljenje, što na pojednostavljen način znači da će u jednakim vremenskim intervalima kao i dosad u opticaj dolaziti upola manje bitkoina. Neki već predviđaju da će se cena bitkoina povećati, što se dogodilo nakon prvog i drugog prepolovljenja, odnosno 2012. i 2016. godine.

Bitkoin rudarenje, što je kompjutersko traženje rešenja za teške matematičke probleme, rezultuje dodavanjem novih blokova zapisa o transakcijama kriptovaluta u bitkoinov lanac blokova podataka ili tzv. blokčejn.

Svaki novi blok dodaje se lancu bitkoina u proseku svakih deset minuta. Ovo stvara nove bitkoine kojima se nagrađuju rudari. Oni koji su rudarenju doprineli s većom računarskom moći, dobijaju relativno veću nagradu.

Prilikom pokretanja bitkoin mreže 2009. godine, nagrada za svaki novi blok koji se pridružuje lancu blokova podataka bila je 50 bitkoina. U novembru 2012. nagrada se prepolovila na 25 bitkoina prvi put, a na 12,5 bitkoina drugi put u julu 2016. godine, prenosi Seebiz.

Trenutno je mnogo više interesa za nadolazeće prepolovljenje nego pre četiri godine, kada kriptovalute još nisu bile predmet interesa šireg kruga (i) malih investitora.

Kriterijum za prepolovljenje koji je je u jezgru bitkoinovog protokola bio programiran za suzbijanje inflacije dosegao je novih 210,00 blokova u bitkoin blokčejnu, što se događa svake četiri godine.

Za dvanaest meseci nakon prvog prepolovljenja 28. novembra 2012. godine, cena bitkoina skočila je više od 9.000 odsto: sa 11 na preko 1.030 dolara. U godini nakon drugog prepolovljenja, koje se dogodilo 9. jula 2016, bitkoin je porastao samo 338 odsto, ali tokom tog razdoblja rasta dobio je mogućnost za vrlo brzu eksploziju do najviše cene svih vremena - u decembru 2017. premašio je 20.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: