Stanarine tolike da je advokatima jeftinije da prelaze 3.000 kilometara privatnim avionom

Hjuston i San Francisko razdavajaju dve države, odnosno oko 3.100 kilometara i oko četiri i po sata leta.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 23.02.2020.

16:25

Stanarine tolike da je advokatima jeftinije da prelaze 3.000 kilometara privatnim avionom
Foto: Epa/TOMS KALNINS

Pa ipak, jedna advokatska kuća iz Hjustona smatra da je tako dug let u stvari praktičan.

Razlog za to su cene stanarina, koje su u San Francisku među najvišim u zemlji. Naime, boravište u tom gradu skuplje je oko 63 procenta od američkog proseka.

Sajt koji se bavi nekretninama, Zilou, procenjuje da je tamo srednja cena stana zaprepašćujućih 4.400 dolara mesečno, dok srednja cena kuća dostiže 1,2 miliona "zelembaća".

A to je daleko skuplje nego u Hjustonu, gde srednja cena najma stana iznosi samo 1.500 dolara, prema podacima Ziloua, a srednja cena kuća je 324.900 dolara.

I tako je advokatska kancelarija "Paterson i Šeridan", koja se bavi patentima i intelektualnom svojinom, odlučila da proširi poslovanje na Silicijumsku dolinu bez trajnog premeštanja zaposlenih.

Umesto da preseli kancelariju ili otvori novu, firma je odlučila da njeni advokati jednom mesečno putuju u San Francisko privatnim avionom vrednim tri miliona dolara, sa unutrašnjošću obloženom javorovim drvetom i kožnim foteljama.

Najneobičnije je to što je ta odluka donela uštedu, piše CNBC.

Iako privatni džet košta preko 2.500 dolara na sat, firma tvrdi da može da ponudi klijentima niže cene jer se posao većinom obavlja u Hjustonu, gde su komercijalne nekretnine 43 odsto jeftinije, a plate niže 52 procenta, dok je konkurencija u lovu na talentovanu radnu snagu manja, prenosi CNBC pisanje lokalnog "Hjuston kronikla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: