Kad carinik ne može da identifikuje zaplenjeno meso: Šta se sve uvozi u Francusku?

Pariz -- Stanovnik Francuske u proseku godišnje pojede između 80 i 90 kilograma mesa.

Izvor: HRT
Podeli
Foto: Depositphotos/OndrejProsicky
Foto: Depositphotos/OndrejProsicky

Ali na jelovniku tamošnjih gurmana našlo se i meso zaštićenih životinja pa bi mnogi zbog toga mogli biti kažnjeni. Meso majmuna i mravojeda doprema se ileganim kanalima, pa carinci takve pošiljke pokušavaju da otkriju.

Francuski gurmanluk ne poznaje granice, čak i kada je reč o mesu divljih životinja, prenosi HRT. Majmun, krokodil, mravojed - samo su neke od životinja čije se meso ilegalno unosi u Francusku iz Afrike ili Azije, a sve kako bi se našlo na tanjiru.

Radnici carine zbog toga su dodatno oprezni i pojačali su nadzor. Nailaze na čoveka koji je doneo 20 kilograma ribe koja je dopuštena, ali meso koje želi da unese u zemlju strogo je zabranjeno. Carinici su zaplenili 20 kilograma mesa koje ne mogu ni da identifikuju. Meso je pakovano u plastične vreće, a gospođa tvrdi da je meso kupila na pijaci. Čini se da je reč o mesu različitih reptila i majmuna.

Svake godine carinici samo na pariskim aerodromima zaplene više od sedam tona različitih vrsta mesa životinja na koje je lov zabranjen.

"Sva ova roba u maloprodaji postiže cenu veću od 100 evra za kilogram. Jedno je kada porodica unose malo mesa radi proslava i tradicije, ali ostalo je krijumčarena roba koja završi u pariskim restoranima i na drugim mestima", kaže Izabel Dinokur, direktorka carine zadužena za kontrolu.

Radnici carine su samo u jednom danu zaplenili dimljeno meso majmuna, antilope, ali i mravojeda, koji je pred izumiranjem zbog enormnog izlova.

Svake godine se u svetu zapleni do 13 miliona tona mesa divljih životinja, ne uključujući azijske zemlje. Stručnjaci upozoravaju da se takvom divljem uvozu mora stati na kraj.

strana 1 od 184 idi na stranu