Evrozona se oporavila od koronavirusa: "I dalje neizvesno"

London -- Privredna aktivnosti u 19 zemalja evrozone oporavila se u februaru posle dubokog pada, pogotovu u velikom industrijskom sektoru u Nemačkoj uprkos koronavirusu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, jamdesign
Foto: Depositphotos, jamdesign

Anketa direktora firmi koju sprovodi finansijska firma IHS Markit pokazala je da je privreda evozone porasla u februaru najbržom stopom u poslednjih šest meseci uz rast usluga i ublažavanja problema u prerađivačkom sektoru.

PMI indeks te grupe, koji meri poslovnu aktivnost, porastao je na 51,6 poena sa 51,3 poena u januaru. Indeks se vodi na skali od 100 poena, a iznad 50 je granica koja označava rast, dok ispod označava smanjenje privredne aktivnosti.

Glavni ekonomista u IHS Markitu Kris Vilijamson rekao je da porast privredne aktivnosti podstiče otpornost sektora usluga ali da i prerađivački sektor pokazuje ohrabrujuće znake da izlazi iz pada koji je pratio proizvođače više od godinu dana.

Nove narudžbe su međutim ograničene zbog globalnih nesigurnosti koje su negativno uticale na svetski ekonomski rast poslednjih nekoliko meseci, posebno neizvesnosti oko Bregzita i trgovinskog rata između SAD i Kine, pokazuje izveštaj.

Na kraju godine privreda evrozone je jedva označila rast, japanska privredna aktivnost je jako pala, dok je u SAD i Kini usporila.

Anketa je takođe pokazala da epidemija kornavirusa, koja je počela u Kini i nju velikim delom pogodila, nanela štetu putovanjima, turizmu i odložila snabdevanje firmi.

Vilijamson je rekao da puni utcaj epidemije virusa "još nije jasan i da su izgledi i dalje vrlo neizvesni."

strana 1 od 184 idi na stranu