Koronavirus oborio prodaju - Prodato manje od 5.000 vozila

Peking -- Prodaja putničkih automobila u Kini pala je u prvih 16 dana februara za vrtoglavih 92 odsto međugodišnje zbog koronavirusa.

Podeli
Foto: Depositphotos, lightsource
Foto: Depositphotos, lightsource

Prema podacima Kineske asocijacije za putnička vozila (CPCA), do toga je došlo jer su kompanije širom zemlje privremeno zatvorene zbog epidemije.

U prvoj polovini februara u Kini je prodato ukupno 4.909 putničkih automobila u odnosu na 59.930 vozila u istom periodu godinu dana ranije, pokazali su podaci CPCA, prenosi agencija Rojters.

"Vrlo mali broj automobilskih predstavništava je otvorio prodajne salone u prve dve nedelje februara i zabeležili su veoma mali promet", navedeno je u saopštenju te asocijacije.

U Kini je juče potvrđeno novih 889 slučajeva obolelih od koronavirusa. Broj smrtnih slučajeva se takođe povećao za 118 na 2.236, uglavnom u gradu Vuhanu u pokrajini Hubej, odakle je krenula epidemija, dodaje britanska agencija.

Kinesko tržište automobila verovatno će zbog ove epidemije zabeležiti pad prodaje za više od 10 procenata u prvoj polovini 2020. i za oko pet procenata tokom cele godine, pod uslovom da se epidemija efikasno suzbije pre aprila, procenili su iz Kineske asocijacije proizvođača automobila (CAAM) za Rojters prošle nedelje.

Zarad stabilizaciju automobilskog tržišta, na kojem je prošle godine prodato više od 25 miliona vozila, kinesko Ministarstvo trgovine najavilo je uvođenje više mera za podsticanje kupovine vozila.

strana 1 od 184 idi na stranu