Stigli ih grehovi iz prošlosti - Biskupija bankrotirala zbog seksualnih zlostavljanja

Rimokatolička biskupija u Harisburgu u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji proglasila je bankrot.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2020.

10:20

Stigli ih grehovi iz prošlosti - Biskupija bankrotirala zbog seksualnih zlostavljanja
Foto: Depositphotos, DmitryRukhlenko

Tako je postala poslednja u nizu zajednica u Katoličkoj Crkvi koja je kolabirala pod finansijskim teretom tužbi za seksualna zlostavljanja.

Ta je objava je usledila šest meseci nakon što je biskupija otkrila da je na račune 106 žrtava svešteničkog polnog zlostavljanja uplatila više 12 miliona dolara odštete.

"U toku proteklih nekoliko godina naša biskupija je bila prisiljena da se suoči sa strašnom prošlošću u pogledu svešteničkog seksualnog zlostavljanja" napisao je biskup Ronald Gajner u saopštenju.

Uprkos svim naporima da smanjimo poslovanje i rashode više nismo u mogućnosti da ispunjavamo svoje finansijske obveze, rekao je. Biskupija ima 250.000 vernika.

Od početka 2000-ih 20 katoličkih biskupija proglasilo je bankrot zbog finansijskog pritiska koji je stvorila kriza izazvana seksualnim zlostavljanjem.

U ponedeljak je najveća nacionalna izviđačka organizacija mladih Boj skauts of Amerika proglasila bankrot suočena sa stotinama tužbi za seksualno zlostavljanje, prenosi HRT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: