Besplatan prevoz i maske - Kako Kina podržava radnike?

Neke provincije u Kini pozivaju radnike da se vrate na posao kako bi sprečile dalje ekonomske gubitke izazvane epidemijom koronavirusa.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2020.

09:00

Besplatan prevoz i maske - Kako Kina podržava radnike?
Foto: Epa, Ritchie B. Tongo

Preko polovine preduzeća u provinciji Džeđang u Istočnoj Kini nastavilo je sa radom posle pauze, a glavni saobraćajni pravci ponovo su otvoreni.

Kako bi ohrabrila veći broj ljudi da se vrate na radna mesta, vlada ove provincije sprovela je mere za podršku radnicima u vidu besplatnih autobusa i vozova posebno iznajmljenih za ovu priliku.

Glavni grad provincije, Hangdžou, organizovao je prevoz iznajmljenim vozovima za prevoz radnika iz drugih provincija kao što su Guejdžou i Sičuan kako bi oni što pre mogli da se vrate na posao.

Grad Hučžou pokrenuo je postupak osnivanja novčanog fonda od najmanje od 100 miliona juana za podršku ljudima koji se tek priključuju uslužnoj i građevinskoj industriji. Radnici će, takođe, dobiti dodatke i nagrade.

Neki gradovi pridošlicama omogućavaju besplatnu večeru i smeštaj u trajanju do tri dana.

Prema statističkim podacima koje je objavilo odeljenje za ljudske resurse i socijalno osiguranje provincije Džeđang, 13.704 radnika koristilo je usluge specijalnih autobusa i vozova od 16. februara.

U provinciji Džeđang nije bilo potvrđenih slučajeva virusa od 9. februara, a četvrtina županija i gradova u provinciji već je pod malim rizikom.

U provinciji Guangdung, drugom ključnom ekonomskom čvorištu, lokalne vlasti takođe garantuju slične usluge prevoza i podršku radnicima. Na primer, grad Fošan je obećao da će isporučiti dovoljno maski preduzećima, uklanjajući tako veliku prepreku između nastavka poslovanja i kontrole epidemije.

Podaci koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija pokazuju pad u potvrđenim slučajevima virusa u provincijama izvan Hubeja u periodu od dve nedelje, a mnoge kompanije su pozvale na postepeno obnavljanje poslovanja kako bi se sprečio ekonomski pad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: