Loš dan: Gigant izgubio 34 milijarde $

Njujork -- Akcije Epla pale su tokom trgovanja u utorak za 2,6 odsto u jednom momentu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, jamdesign
Foto: Depositphotos, jamdesign

To je zbrisalo 34 milijarde dolara tržišne vrednosti američke tehnološke kompanije i povuklo indekse na Volstritu naniže, objavljeno je na portalu Si En En Biznis.

Na zatvaranju berze akcije Epla su zaključene u minusu od 1,8 odsto u odnosu na prethodni dan. Na ovaj dramatičan pad uticalo je upozorenje Epla da ne očekuje da će ostvariti planirani kvartalni prihod zbog usporavanja proizvodnje i oslabljene tražnje u Kini, gde je kompanija zatvorila sve svoje prodavnice zbog epidemije koronavirusa.

Prema prvobitnim planovima, najvrednija kompanija u Sjedinjenim Državama, čija je tržišna vrednost 1,4 biliona dolara, očekivala je da će u svom drugom fiskalnom kvartalu ostvariti neto prodaju između 63 milijarde i 67 milijardi dolara.

Nakon Eplovog saopštenja, industrijski indeks Dau Džons je potonuo treći dan zaredom jer su se investitori povukli kako bi razmotrili upozorenje tehnološkog diva, prenosi Si En Bi Si.

Vrednost Dau Džons indeksa je na zatvaranju pala za 165,89 poena ili 0,6 posto, na 29.232,19 bodova. Indeks S&P 500 je splasnuo za 0,3 procenta na 3.370,29 poena, dok je tehnološki Nasdak Kompozit zabeležio mali dobitak završavajući dan na rekordno visokom nivou od 9.732,74 poena.

Kompanija Tesla je doprinela rastu Nasdaka, budući da je njena akcija skočila za više od 7,0 procenata. Takođe je ojačao Netfliks za 1,9 odsto, dostižući najviši nivo od jula 2018. godine, kao i Alfabet koji je registrovao mali dobitak od 0,1 odsto.

strana 1 od 184 idi na stranu