Da li će Folksvagen graditi fabriku u Turskoj?

Folksvagen je ponovno odložio odluku o tome da li će graditi fabriku automobila u Turskoj, javio je Rojters.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2020.

08:45

Da li će Folksvagen graditi fabriku u Turskoj?
Foto: Epa, Clemens Bilan

"Još imamo vremena i odluku možemo doneti do sredine godine", rekao je za ovu agenciju izvor upoznat sa dešavanjima u kompaniji.

Ova informacija dolazi nakon što je Folksvagen (VW) u decembru rekao da će o planiranoj investiciji odlučiti u februaru. Potvrdili su tada da nisu odustali od projekta, već su samo najavili odlaganje zvanične odluke i najave koju je zajednički trebalo da daju turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Tada je pojašnjeno da je odlaganje posledica turske vojne intervencije i na severu Sirije i zategnutih veza između Erdogana i Merkel.

Podsetimo, u novembru 2018. godine nemački proizvođač automobila objavio je nameru da izgradi novu fabriku u Istočnoj Evropi u kojoj će se, između ostalih, proizvoditi vozila marke Škoda Karoq i Seat Ateka.

Kako je vreme prolazilo, višestruke glasine o tome ko će biti domaćin nove fabrike VW našle su se u medijima, prenosi BiznisInfo.

U početku je društvo potencijalnih domaćina uključivala pet zemalja, ali je od tada izbor ograničen na Tursku i Bugarsku kao najverovatnije lokacije.

Od tada se počelo pričati o tome da će izbor pasti na Tursku. Nemački mediji su čak objavili da je država Katar, koja poseduje 17-odstotni udeo u Folksvagenu, tražila od nadzornog odbora da odabere Tursku za tu fabriku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: