Blizu trogodišnjeg minimuma: Evro oslabio u odnosu na dolar

Njujork, London -- Kurs evra oslabio je u utorak na međunarodnim tržištima prema najnižim nivoima u tri godine u odnosu na dolar, na koje je skliznuo u ponedeljak.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos/alexzaitsev
Foto: Depositphotos/alexzaitsev

Investitori na svetskim berzama za smernice su čekali nove podatke o ekonomskoj klimi u nemačkoj ekonomiji.

Evrom se u takvim okolnostima jutros trgovalo po 1,0826 dolara, što znači da je oslabio blagih 0,1 posto u odnosu na završetak trgovanja u ponedeljak i oko 3,4 posto od početka godine. Držao se nedaleko od najnižih nivoa iz aprila 2017. godine, prenosi Indeks.hr.

Zajednička evropska valuta pod pritiskom je najnovijih slabih podataka iz Nemačke o industrijskim aktivnostima i bruto domaćem proizvodu (BDP) koji pokazuju da je Evrozona ranjivija nego što se ranije mislilo, dok se američka ekonomija pokazala otpornijom u odnosu na ostatak sveta.

Zbog slabih ekonomskih pokazatelja iz 19-članog bloka očekuje se da bi u Evrozoni u dužem periodu mogla biti zadržana popustljiva monetarna politika.

Na strani većih gubitnika bila je norveška kruna, čija je cena prema dolaru u jednom trenutku skliznula na najniži nivo za 19 godina.

Australijski dolar je takođe bio na većem gubitku prema američkom nakon objave zapisnika s prve ovogodišnje sednice australijske centralne banke koje je pokazalo da su spremni, bude li potrebe, dodatno da olabave monetarnu politiku, premda su zasad ostavili ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,75 posto. Oslabio je oko 0,5 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja u ponedeljak, a pod pritiskom je i zbog epidemije koronavirusa u Kini koja je važan australijski trgovinski partner.

Oslabila je i britanska funta, i to 0,2 posto prema dolaru, na 1,2979 dolara, te blagih 0,1 posto prema evru, na 83,41 penija za euro, nakon što su Britanija i EU izneli oprečne stavove o tome kako nastaviti trgovinske pregovore.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najvažnijih svetskih valuta, u takvim je okolnostima bio u plusu 0,23 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, dostigavši 99,23 poena.

strana 1 od 184 idi na stranu