STO prognozira: Globalna trgovina neće izbeći pad

Rast globalne trgovine robom verovatno će ostati slab u prvim mesecima 2020. godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.02.2020.

15:11

STO prognozira: Globalna trgovina neće izbeći pad
Foto: Depositphotos/jingaiping

To je danas saopštila Svetska trgovinska organizacija (STO) dodajući da bi takvo kretanje moglo da postane još gore zbog novog koronavirusa.

Svetsko trgovinsko telo sa sedištem u Ženevi saopštilo je da je indikator o robnoj trgovini pao na 95,5 poena u odnosu na novembarski pokazatelj od 96,6 poena, prenosi Rojters. Pokazatelj manji od 100 poena ukazuje da je rast trgovine ispod proseka zabeleženog u srednjoročnom vremenskom intervalu.

Iz STO su naveli da novim podatkom nisu obuhvaćena najnovija dešavanja, kao što je izbijanja epidemije koronavirusa, koja bi mogla dodatno da "pomrači" izglede svetske trgovine.

Globalna trgovina robom pala je za 0,2 odsto u trećem kvartalu 2019. godine u odnosu na isti period prethodne godine, saopštila je STO, uz napomenu da je moguće da se u četvrtom tromesečju oporavila.

Međutim, novi podaci nagoveštavaju da taj oporavak neće biti održiv, pri čemu je sada izgledno da će u periodu januar-mart 2020. godine verovatno biti zabeležen pad globalne trgovine.

Indikator trgovinskih izgleda STO-a izračunava se na osnovu podataka o izvoznim narudžbinama iz poslovnih izveštaja, o avionskom kargo prometu, brodskom kontejnerskom prometu, o proizvodnji automobila i prodaji i trgovini elektronskim komponentama i poljoprivrednim materijalom, posebno drvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: