"Hvala Trampu, srećan sam što vidim napredak"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Minhenu, u okviru Minhenskog bezbednosnog foruma, sa visoko rangiranim investitorima

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 14.02.2020.

10:57

Foto: Instagram, buducnostsrbijeav

"Cilj nam je da Srbiju predstavimo kao zemlju povoljnog poslovnog ambijenta i atraktivnu destinaciju za investitore i da napredujemo sa investicijama", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu, na kojem je objavio i fotografije sa okruglog stola.

Vučić je juče rekao da će panel sa nemačkim investitorima biti od fantastičnog značaja za Srbiju, kao i da je organizovan uz podršku Vofganga Išingera.

"Spremam se za to i želim da privučemo još nemačkih investitora. Išinger, koji je politička legenda Nemačke i koji ima ogroman ugled u Nemačkoj, je pozvao te investitore da dođu i da Srbija predstavi sebe kao investicionu destinaciju. Da to radite na Minhenskom bezbednosnom forumu, to je od ogromnog značaja", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je i da je to velika čast i prilika.

Predsednik Srbije izjavio je da je veoma srećan zbog napretka u odnosima sa Prištinom po pitanju uspostavljanja saobraćajnih veza, što omogućava slobodan protok kapitala, ljudi, robe i usluga, te zahvalio na pomoći predsedniku SAD Donaldu Trampu.

"To nije nešto što je povezano sa politikom. Nije bilo lako pregovarati sa Prištinom, ali veoma sam srećan što danas vidim napredak. Još jednom zahvaljujem vama gospodine Grenel i predsedniku Trampu na ovim inicijativama koje predstavljaju jedini put za Srbiju i svi ćemo se mnogo bolje osećati u budućnosti i bićemo sposobni da stabilizujemo region i obezbedimo mir za naredne decenije za stanovnike celog regiona Zapadnog Balkana", naglasio je Vučić.

Vučić je to rekao nakon potpisivanja Izjave o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd - Priština, kao i za završetak izgradnje autoputa između ta dva grada.

"Srećan sam što vidim danas napredak i mnogo hvala predsedniku Trampu i Grenelu u ime Srbije, jer osećamo da ćemo od ovoga imati bolju budućnost i da ćemo osigurati mir za naredne decenije", rekao je Vučić nakon potpisivanja u okviru Minhenske bezbednosne konferencije.

"Ovo što je potpisano značajno je zbog slobode kretanja, protoka robe, kapitala, usluga i ljudi", istakao je Vučić. Takođe, zahvalio je predsedniku SAD i ambasadoru Grenelu na velikom inetresovanju za ovaj region.

Vučić je rekao da je Grenel upućen u političke okolnosti u regionu i kako da pomogne u daljem radu na slobodi kretanja ljudi, robe kapitala i usluga.

Srbija ozbiljna, odgovorna i progresivna zemlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je u Minhenu susret sa najmoćnijim finansijskim investitorima iz celog sveta koje je, preneo je novinarima, upoznao sa postignućima srpske ekonomije.

Ističe da je u okviru sastanaka u okviru Minhenske bezbednosne konferencije insistirao da na tome da je Srbija ozbiljna, odgovorna i progresivna zemlja, čija ekonomija ide napred.

"Svi su mogli da vide šta je Srbija napravila. To možete da radite samo kada nemate velike prepreke", naglasio je Vučić.

Predsednik je sa investitorima na okruglom stolu razgovarao po četam haus pravilima, to jest iza zatvorenih vrata, ali je preneo da im je ukazao na ono što je Srbija danas i da su oni zadovoljni ekonomskim napretkom naše zemlje, smanjenom nezaposlenošću, rastom plata i penzija, kao i razvojem infrastrukture, što sve pokazuje veliki napredak.

Vučić navodi da se taj napredak Srbije, što potvrđuje i potpisivanje memoranduma o razumevanju sa Juroklir bankom, kao i to što će nas je JP Morgan stavio već na tzv. Voč listu i što ćemo biti na njegovom indeksu za tržišta u rezvoju. To su sve stvari koje su od ogromnog značaja za našu zemlju, dodao je predsednik Srbije.

Uspešan sastanak sa Hanom

Predsednik Srbije razgovarao je i sa evropskim komesarom za budžet i administraciju Johanesom Hanom o širem spektru tema značajnih za Srbiju i region, a posebno, kako je preneo novinarima, o kvotama za izvoz čelika.

"Sa Hanom smo imali dobar sastanak. Pošto je on sada komesar za budžet EU, molio sam ponovo za srpski čelik. Smatrao sam da je to važno za nas, to je ključna stvar, jer je smederevska Železara postala najveći izvoznik i najveća fabrika u Srbiji", rekao je Vučić novinarima.

On je najavio da će tokom dana imati sastanak i sa Džaredom Koenom, izvršnim direktorom Džigsava, te kazao da će to, u odnosu na ostale sastanke, biti jedan laganiji, ali da se na agendi njegovih sastanka nalazi i sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kine Vangom Jiem.

Rezimirajući dosadašnje sastanke u okviru Mihenske konferencije o bezbednosti, pomenuo je da je sa v.d. pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filipom Rikerom razgovarao o američko-srpskim odnosima i o situaciji u regionu.

Prema njegovim rečima, to su bile teme razgovora i sa nemačkim poslanikom Johanom Vadepulom, inače i šefom radne grupe za Zapadni Balkan u Bundestagu,

Najavio je i da će se na popodnevnom panelu, zatvorenom za javnost, o bezbedosti na Balkanu, na kojem će, između ostalih, učestvovati i predstavnici Prištine, kao i uvek snažno boriti za interese Srbije.
Predsednik Srbije sastao se u Minhenu i sa izvršnim direktorom kompanije Jigsaw, Džaredom Koenom, objavljeno je na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

Predsednik Vučić razgovarao je sa Koenom u okviru Minhenske bezbednosne konferencije. U pitanju je kompanija "Gugl Jigsaw".

Vučić je još kao premijer Srbije, 2015. godine, razgovarao sa Koenom o mogućoj implementacija nekog od "Gugl ajdias programa", a naročito programa za otkrivanje i suzbijanje terorizma.

Jigsaw.google.com, ranije poznat kao Gugl ideje, posluje kao podružnica kompanije Alfabet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: