Saudijska Arabija: Posle nafte - ugostiteljstvo?

Rijad -- Arapske zemlje koje su trenutno zavisne od nafte imaju budućnost izvan fosilnih goriva u industrijama poput zabave i ugostiteljstva.

Izvor: Bankar.me
Podeli
Foto: Epa,Clemens Bilan
Foto: Epa,Clemens Bilan

Hazem Ben-Gacem, izvršni direktor Investkorpa, rekao je za Si-En-Bi-Si da ove države mogu biti zarobljene u prošlosti i vezane za naftnu industriju, ali da bi on voleo da razmišljaju drugačije.

"Postoji vrlo uzbudljiva budućnost regiona koja nadilazi naftu, to jest u mnogim drugim oblastima, zabavi, ugostiteljstvu, industriji, uslugama…", rekao je on, dodavši da misli da postoji jasan put za region daleko od fosilnih goriva.

"To je vrlo uzbudljivo. Nemam sumnje da će za 15 ili 20 godina biti impresivno šta je ovaj region postigao", zaključio je Ben-Gacem.

I drugi investitori smatraju da ove zemlje moraju i mogu ići ka oslobađanju zavisnosti od nafte, prenosi portal Bankar.

Fadi Arbid, glavni direktor za ulaganje "Amval kapital partnersa", rekao je za Si-En-Bi-Si da će zabava i turizam u budućnosti biti glavni aduti saudijske ekonomije. Društvene promene, poput žena koje ulaze na tržište rada, takođe će uticati na rast BDP-a u Kraljevstvu.

"Put vodi u nezavisnost od nafte. To je krajnji plan vizije 2030", rekao je Arbid, misleći na plan Saudijske Arabije za reformu ekonomije.

Dodao je da je vlada podstakla učešće privatnog sektora i povećala nenaftne prihode kao deo napora za diversifikaciju privrede.

"Ne smemo više da gledamo na cene nafte kao na pokretača saudijske ekonomije", zaključio je Arbid.

strana 1 od 184 idi na stranu