Loš početak godine: Boing u januaru nije imao nijednu porudžbinu

Veliki američki proizvođač aviona Boing u januaru prvi put u 60 godina nije zabeležio nijednu narudžbinu.

Svet

Izvor: RTS

Sreda, 12.02.2020.

11:43

Loš početak godine: Boing u januaru nije imao nijednu porudžbinu
Foto: Epa, Gary He

Boing je tokom krize s modelom 737 maks kupcima isporučio samo 13 aviona.

Isporuke su uključivale šest 787 drimlajnera, dva modela 777 i 767, kao i tri 737NG.

Raša tudej piše i kako Boing u januaru nije isporučio nijedan svoj maks, jer je njihov rejting izuzetno loš nakon dva smrtonosna rušenja u kojima je poginulo 346 ljudi.

Iako je početak godine za proizvođače aviona obično vrlo nepovoljan, evropski rival Erbas uspeo je da zabeleži 274 narudžbine komercijalnih aviona u januaru, uključujući dve velike prodaje američkim kompanijama, a isporučio je i 31 avion.

Nedostatak narudžbina u januaru dešava se nakon teške godine za Boing, kada se taj gigant suočio s prvim godišnjim gubitkom neto prihoda od 1997. godine. Kompanija je izgubila 636 miliona dolara u 2019. godini, prenosi RTS.

Pre krize s modelom 737 maks gotovo 60 avio-kompanija potraživalo je oko 390 aviona ove kompanije, a Boing je imao narudžbine u vrednosti većoj od 500 milijardi dolara.

Boing je morao da nadoknadi avio-kompanijama gubitke koje su pretrpeli nakon rušenja, a kako bi osvojio poverenje klijenata, navodno nudi znatne popuste čak i na male narudžine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: