Zbog podizanja cena i u zatvor: Dramatična poskupljenja u Kini

Pojava koronavirusa i njegovo brzo širenje doprineli su brzom rastu cena hrane.

Svet

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 10.02.2020.

19:11

Zbog podizanja cena i u zatvor: Dramatična poskupljenja u Kini
Foto: Epa, Roman Pilipey

Prema Nacionalnom uredu za statistiku, skoro sve namirnice u Kini su poskupele za 5,4 odsto u januaru.

Ovo je najveća brzina rasta cena od oktobra 2011. kada se ova zemlja mesecima borila s inflacijom.

Najviše je poskupela hrana, a svinjsko meso, koje je glavna namirnica u ishrani Kineza, dostiglo je prilično visoku cenu zbog svinjskog gripa, zbog čega je čak 116 procenata skuplje nego prošle godine. Cene povrća su skočile za 17 odsto.

Osim toga, zdravstvena nega je skuplja za 2,3 odsto, a cene odeće za 0,6 procenata. Prema Nacionalnom uredu Kine, koronavirus, od kojeg je umrlo više od 900 ljudi, znatno je uticao na skok cena. Njegovo izbijanje poremetilo je proizvodnju i transport hrane, naročito otkad je nekoliko kineskih gradova u izolaciji, kako bi se sprečilo njegovo širenje.

Značajan faktor je prekomerna kupovina kojoj su pribegli mnogi kako bi stvorili zalihe osnovnih potrepština u strahu od toga da će dugo biti zatvoreni u kućama.

Analitičari očekuju da će inflacija u februaru malo popustiti, ali se očekuje da će se globalno poskupljenje održati iznad četiri odsto zbog koronavirusa i niza problema koje on uzrokuje, prenosi Klix.

Vlada Kine, svesna visine inflacije, objavila je da će pojačati uvoz mesa i svakodnevnih namirnica, kao i da će pustiti u promet 90.000 tona svinjetine i 43.000 tona povrća iz svog centralnog rezervoara.

Od Pekinga se zahteva da normalizuje cene namirnica i medicinskog materijala ohrabrivanjem kompanija da pojačaju proizvodnju i sprovođenjem drugih mera za zaustavljanje rasta cena.

Krajem januara, supermarket u Šangaju je kažnjen s 290.000 dolara nakon što je povećao cenu povrća za 692 odsto, dok je u Džengdžouu, gradu u centralnoj Kini, supermarket kažnjen sa 71.600 dolara zbog toga što su u njemu kupus prodavali za dva dolara po kilogramu.

Vrhovni sud u Kini najavio je nedavno da će podizanje cena moći da bude kažnjivo i kaznom zatvora.

Koronavirus je znatno uticao na novčanik kineskih kupaca, koji je već bio tanak. Cene hrane su rasle od prošle godine, uglavnom zbog svinjskog gripa koji se raširio među kineskim svinjama, a koronavirus je dodatno povećao skok i tako ozbiljno uzdrmao ekonomiju ove zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: